Δεν είναι μόνο η κλιματική κρίση που φέρνει καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τον δικό του ρόλο παίζει και ο ανθρώπινος παράγοντας: πολίτες από αμέλεια, από αδιαφορία ή από δόλο αποκαλύπτεται πως ενίοτε βρίσκονται πίσω από μια φωτιά που δεν κατάφερε να ελεγχθεί εγκαίρως. Μέχρι τώρα, το γενικευμένο αίσθημα ατιμωρησίας κυριαρχεί, γιατί καμία εγκληματική απερισκεψία δεν οδηγεί σε παραδειγματική τιμωρία. Μετά τη συνάντησή του με τον Βασίλη Κικίλια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης προανήγγειλε αλλαγές στην ποινική νομοθεσία, με βάση τις οποίες ακόμα και οι εμπρηστές εξ αμελείας θα μπαίνουν φυλακή.
Από μόνη της, η αυστηροποίηση των ποινών δεν λύνει το φαινόμενο των πυρκαγιών, το οποίο τα επόμενα χρόνια όλο και θα εντείνεται. Μπορεί όμως να διορθώσει τη νοοτροπία όλων εκείνων που πιστεύουν πως, όσο απρόσεκτοι κι αν φανούν με το περιβάλλον, στο τέλος δεν θα τιμωρηθούν γι’ αυτό. Τα στοιχεία, άλλωστε, δείχνουν πως από τις 117 συλλήψεις για εμπρησμό από τις αρχές του έτους, οι 107 αφορούσαν αμέλεια. Δεδομένο που «σπάει» την εικόνα ενός συνειδητοποιημένου εμπρηστή και μας φέρνει όλους αντιμέτωπους με τον σεβασμό και την προσοχή που οφείλουμε να δείχνουμε στο περιβάλλον γύρω μας, ώστε να μην προκληθούν ανυπολόγιστες καταστροφές.
Πρώτα απ’ όλα, προέχει η συνειδητοποίηση πως αυτό το καλοκαίρι αποτελεί περιβαλλοντικό σημείο καμπής. Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών απαιτεί, κυρίως, ενημέρωση και πρόληψη.