Την 1η Ιουλίου, με μεγάλη χαρά και περισσή συγκίνηση, στη Villa Kérylos της Κυανής Ακτής, στη Νότια Γαλλία, κάναμε τα εγκαίνια μιας ξεχωριστής έκθεσης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.
Η έκθεση, με τίτλο «Maria Callas, une icône moderne» («Μαρία Κάλλας, μια μοντέρνα εικόνα»), αφηγείται την ιστορία της κορυφαίας υψιφώνου του 20ού αιώνα μέσα από μια σπάνια συλλογή προσωπικών αντικειμένων που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στη Γαλλία.
Είναι χωρισμένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες, εμπνευσμένες από τους ρόλους που ερμήνευσε μοναδικά η Κάλλας: Μήδεια, Τόσκα, Βιολέτα και Νόρμα. Φιλοδοξία της είναι να αναδείξει πλευρές του χαρακτήρα της που είναι λιγότερο ή καθόλου γνωστές.
Για παράδειγμα, τη σιδηρά πειθαρχία της, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, την ικανότητά της να μάθει έναν ρόλο μέσα σε 10 μέρες, εκεί που συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας, αλλά και την ευγένειά της απέναντι στους ανθρώπους που συνεργάζονταν μαζί της, όπως ο οδηγός της και η οικιακή βοηθός της. Κάθε, μα κάθε βράδυ, τους πλησίαζε και τους έλεγε: «Καληνύχτα, σας αγαπώ».
Οι εκπληκτικές φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από τα αρχεία του ιστορικού φωτογραφικού πρακτορείου Roger-Viollet. Επίσης, τα 23 σπάνια αντικείμενα που εκτίθενται ανήκουν στη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου.
Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα πάλλευκα γάντια της Κάλλας που φορούσε στην «Τραβιάτα» του Βέρντι, την περούκα (από τα δικά της μαλλιά) που φορούσε στη «Νόρμα» του Μπελίνι, τα γυαλιά μυωπίας της από τον οίκο Dior (τα τελευταία που φόρεσε), μια επιστολή του τότε προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου, αλλά και το πιστοποιητικό του διαζυγίου της από τον Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι.
Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν ο δήμαρχος της ειδυλλιακής κωμόπολης Beaulieu-sur-Mer, Roger Roux, o πρεσβευτής της Ελλάδας στο Παρίσι Δημήτρης Ζεβελάκης και ο συλλέκτης Νίκος Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων της παγκόσμιας ντίβας.
Δημιουργός της έκθεσης είναι ο διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνας της Μουσικολογίας (IReMus) του Παρισιού Christophe Corbier, ενώ την επιμέλειά της έχει αναλάβει η υπογράφουσα. H έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του δημαρχείου της Beaulieu-sur-Mer, του ελληνικού προξενείου στο Μονακό, των Γρήγορη και Κατερίνας Στασινοπούλου, όπως και του Συλλόγου των Φίλων της Villa Kérylos.
Η έκθεση για την Κάλλας, την οποία έχουν ήδη επισκεφθεί περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.villakerylos.fr/agenda/maria-callas-une-icone-moderne.
Θα ακολουθήσει (από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024) μια έκθεση για τη Δήλο, έναν από τους σημαντικότερους τόπους του αρχαίου ελληνικού κόσμου, και στη συνέχεια μία ακόμη έκθεση σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας.