Με διαφορά μόλις δύο ψήφων απέναντι στον Νίκο Φίλη (17-15 και 7 λευκά) και έπειτα από μια ακόμα πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης ήταν αυτός που πήρε τελικά το χρίσμα του κόμματος για τον Δήμο Αθηναίων.

Είχε προηγηθεί το «όχι» της Πολιτικής Γραμματείας στην υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά (25 κατά, 14 υπέρ, ένα λευκό), παρά το καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση των δύο πλευρών την Τετάρτη – ο πρώην διεθνής παίκτης είχε θέσει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τη στήριξή του, που αφορούσαν την υποψηφιότητά του τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, δεδομένα που μεταφέρθηκαν στα μέλη του οργάνου.

Προηγήθηκε επίσης ένα επιθετικό τζαρτζάρισμα ανάμεσα στον Νίκο Φίλη και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο με αφορμή τις δηλώσεις του δεύτερου περί «γραφειοκρατικών υποψηφιοτήτων», που όξυναν για λίγο τα πνεύματα στη συνεδρίαση.

Τι μένει από την περιπέτεια του αθηναϊκού χρίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ; Υπό μία έννοια, η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για την υποψηφιότητα Ζαχαριάδη είναι η πρώτη αποσκίρτηση του κομματικού μηχανισμού από τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που είχε θέσει το όνομα του γνωστού μπασκετμπολίστα στην Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να πάρει το χρίσμα για τον Δήμο Αθηναίων.

Και, παράλληλα, ήταν μια πρώτη επίδειξη δύναμης των νέων διαμορφωμένων τάσεων, αλλά και δείγμα προθέσεων, ανεξάρτητα αν τελικά τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι συγκέντρωναν και πιο ευρεία στήριξη στελεχών (Νίκος Μπίστης, Στέφανος Τζουμάκας, Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά και Αλέκος Φλαμπουράρης στήριξαν την υποψηφιότητα Φίλη).

Πρώτη νίκη

Η πλευρά Αχτσιόγλου πήρε την πρώτη της νίκη με την επικράτηση Ζαχαριάδη, δηλαδή τον υποψήφιο που στήριξε από την αρχή, η «Ομπρέλα» μετρήθηκε εντός του ανώτερου κομματικού πλαισίου γνωρίζοντας πως έχει ένα μέγεθος σχεδόν ακούνητο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πλευρά Παππά διαχώρισε τη θέση της στηρίζοντας σθεναρά την υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Παππά  (η οποία ωστόσο δεν προχώρησε γιατί βρήκε αντίσταση, μεταξύ άλλων, και στη νέα κομματική πλειοψηφία) και έπειτα στην πλειοψηφία της έμεινε στο λευκό, ενώ κάποιοι στήριξαν την υποψηφιότητα Φίλη.

Η ΡΕΝΕ και ο Διονύσης Τεμπονέρας έπαιξαν αιφνιδιαστικά το χαρτί του Κώστα Τσουκαλά, επιλέγοντας μια πιο επιθετική πολιτική προσέγγιση, όμως στο τέλος το όνομα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, με επιθυμία του ίδιου του Τσουκαλά – έτσι ο Τεμπονέρας στο τέλος έμεινε στο λευκό.

Με τη δέσμευση πως η υποψηφιότητα Ζαχαριάδη θα στηριχθεί από όλες τις πλευρές – ο Νίκος Φίλης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την πρόθεσή του και μέσα στο όργανο – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του έναν αγώνα δρόμου για να καλύψει το χαμένο έδαφος στην πρωτεύουσα.

Με το μέρος του, ο Κώστας Ζαχαριάδης έχει την πολυετή παρουσία της «Ανοικτής Πόλης» και τα ποσοστά του κόμματός του ακόμα και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην Α’ Αθήνας, τα οποία ήταν πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντί του, καθώς δεν έχει ιδιαίτερο θέμα αναγνωρισιμότητας, έχει κυρίως την κακή εικόνα που έδειξαν οι απανωτές καθυστερήσεις για την επιλογή του, αλλά και η αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει ακόμα τον βηματισμό του στην μετά Τσίπρα εποχή.

Παράλληλα με την Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε και την εκκρεμότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, δίνοντας, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των παρατάξεων του Σπύρου Πέγκα και του Στέλιου Αγγελούδη, το κομματικό χρίσμα στον πρώτο.