Στην επικείμενη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία – δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά πιθανολογείται πως θα γίνει στα τέλη Αυγούστου – εναπόκεινται οι όποιες ελπίδες για την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτό επιβεβαιώθηκε, ουσιαστικά, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας με τον Ταγίπ Ερντογάν (η δέκατη από τις αρχές του έτους), στην οποία φέρονται να έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την πραγματοποίηση της επίσκεψης, αφήνοντας όμως ασαφές το χρονοδιάγραμμα.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε η επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «συμφώνησαν να συνεχιστούν οι επαφές σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου προετοιμασίας για μια πιθανή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες».
Η αλήθεια είναι ότι η παραπάνω διατύπωση αφήνει ορισμένες «σκιές» αναφορικά με τις σχέσεις Πούτιν και Ερντογάν, μετά και τις αναταράξεις που γνώρισαν το τελευταίο διάστημα.
Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η συνομιλία τους πραγματοποιήθηκε στο φόντο της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης εναντίον του λιμανιού Ισμαήλ στον Δούναβη.
Το σημείο που επλήγη, μάλιστα, βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, η οποία είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ αποτελούσε μια από τις βασικές εναλλακτικές αφετηρίες για την εξαγωγή σιτηρών μετά το «πάγωμα» της συμφωνίας, στις 17 Ιουλίου.
Καθώς δε οι πληροφορίες έκαναν λόγο για σημαντικές καταστροφές στις υποδομές και στις αποθήκες όπου βρίσκονταν περίπου 40.000 τόνοι σιτηρών, η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με τις τιμές να αυξάνονται άμεσα κατά σχεδόν 5%.
Οι Ουκρανοί
Από την πλευρά του, το Κίεβο ανέφερε ότι προορισμός των σιτηρών αυτών ήταν χώρες της Αφρικής, το Κίεβο και το Ισραήλ. «Οι ρώσοι τρομοκράτες έθεσαν για μια ακόμα φορά στο στόχαστρό τους λιμάνια, σιτηρά και την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια» ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οσο για τη Μόσχα, ισχυρίστηκε ότι στόχος δεν ήταν τα σιλό με τα σιτηρά και οι προβλήτες φόρτωσης αλλά στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ξένοι μισθοφόροι.
Το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι ο Πούτιν θέλησε να κάνει επίδειξη δύναμης και να διαμηνύσει πως οι εξαγωγές δεν πρόκειται να επαναληφθούν και το εμπάργκο δεν θα σπάσει χωρίς τη δική του συναίνεση (ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο για αρκετά ξένα φορτηγά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή για να φορτώσουν σιτηρά).
Την ίδια στιγμή μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωνε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία, υπό τον όρο ότι θα γίνουν σεβαστές και οι απαιτήσεις της – επιχείρημα το οποίο η Δύση και ο ΟΗΕ αμφισβητούν.
Πάντως, σύμφωνα με την Αγκυρα, ο Ερντογάν φέρεται να τόνισε στον Πούτιν ότι η μακρόχρονη απενεργοποίηση της συμφωνίας – η οποία συνήφθη με διαμεσολάβηση του ιδίου – «δεν θα ωφελήσει κανέναν και ειδικά τις χώρες που έχουν ανάγκη» τα σιτηρά, ενώ χθες τη χαρακτήρισε «γέφυρα για την ειρήνη»
Οσο για τη Μόσχα, ανακοίνωσε χθες περιορισμούς στις κινήσεις αεροσκαφών και πλοίων στα Στενά του Κερτς, που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα.