Η Διεθνής Ενωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) ανακοινώνει ότι η Γένοβα της Ιταλίας θα φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του 2024 και τη νέα έκθεση καινοτομίας «Innovation Expo» της CLIA.

Ο Pierfrancesco Vago, πρόεδρος της CLIA δήλωσε: «Η βιωσιμότητα και η καινοτομία είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κλάδου της κρουαζιέρας και αυτή η εβδομάδα δραστηριοτήτων θα το αποδείξει με σαφήνεια. Ολόκληρος ο κλάδος της κρουαζιέρας θα στείλει εκπροσώπους, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων στελεχών και αγοραστών, δίνοντας μία μοναδική ευκαιρία σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τον κλάδο μας να έρθει και να παρουσιάσει τα προϊόντα, τις λύσεις και τις υπηρεσίες του. Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις και η Γένοβα, ως κορυφαίο ευρωπαϊκό λιμάνι κρουαζιέρας και κέντρο ανάπτυξης ναυπηγικής και θαλάσσιας τεχνολογίας, είναι ιδανική οικοδέσποινα».

Το νηολόγιο του Παναμά

χάνει την πρωτοκαθεδρία

 Για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια, το νηολόγιο του Παναμά δεν είναι πλέον το μεγαλύτερο στον κόσμο. Η ανταγωνίστρια σημαία της Λιβερίας έχει πλέον το προβάδισμα, όσον αφορά στην ολική χωρητικότητα, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Clarksons Research. Πιο συγκεκριμένα, η σημαία της Λιβερίας έχει πλέον προβάδισμα 2,2 εκατομμυρίων gt έναντι του Παναμά στην κορυφή της κατάταξης, ενώ ο στόλος της αυξήθηκε κατά 5,6% μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Clarksons. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό πλοίων, ο Παναμάς διατηρεί ένα «καλό προβάδισμα» με περισσότερα από 3.200 πλοία.

Σύμπραξη ΕΚΠΑ και Plymouth

για τον δείκτη ESG

Ενα ESG μεθοδολογικό πλαίσιο αναφοράς και ένα δείκτη (index), που ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του ναυτιλιακού τομέα ανέπτυξαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, μαζί με μια συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του κλάδου.

Οπως επισημαίνεται, ο στόχος είναι να ξεκινήσει ένα ολιστικό πλαίσιο αναφοράς ESG και μία μεθοδολογία indexing που θα επιτρέψει στις ναυτιλιακές εταιρείες να απεικονίσουν ένα ακριβές και μετρήσιμο ESG προφίλ και μια τυποποίηση των αναφορών. Ο δρ Σταύρος Καραμπερίδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας θαλάσσιων μεταφορών στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, σχολίασε ότι «ο ESG Δείκτης είναι ένα εξατομικευμένο εργαλείο για την υποστήριξη της βιομηχανίας σε αυτή τη μεταβατική και προκλητική περίοδο, μειώνοντας τον χρόνο και την πολυπλοκότητα που απαιτούνται για τις εταιρείες να αξιολογήσουν πού βρίσκονται».