Το μυστήριο με την τιμή της αμόλυβδης

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το ράλι των αυξήσεων των τιμών στα καύσιμα, το οποίο ως ένα βαθμό αποδίδεται και στην αυξημένη κίνηση και ζήτηση της βενζίνης λόγω των θερινών διακοπών. Στα νησιά όπως στη Μήλο η αμόλυβδη έχει φτάσει μέχρι τα 2,45 ευρώ ανά λίτρο, στην Πάτμο στα 2,369 ευρώ ανά λίτρο, στη Νίσυρο στα 2,36 ευρώ ανά λίτρο, στη Λέρο στα 2,35 κ.ο.κ. και ενώ η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης έχει εκτοξευτεί σε διάστημα ενός μήνα κατά 0,099 ευρώ ανά λίτρο φτάνοντας στις 3 Αυγούστου στα 1,962 ευρώ ανά λίτρο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης. Χθες το πρωί αν κάποιος έψαχνε τις τιμές στα Δωδεκάνησα έβρισκε την τιμή αμόλυβδης σε πρατήριο στην Κω (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) στα 2,999 ευρώ ανά λίτρο! Και μάλιστα με ημερομηνία ανάρτησης Τετάρτη 2/8/2023 και ώρα 16:21:26. Λίγες ώρες αργότερα αναζητώντας τις τιμές της βενζίνης στην Κω διαπιστώνει κάποιος πως η τιμή αυτή άλλαξε. Το ίδιο πρατήριο καταχωρήθηκε με τιμή στα 2,099 ευρώ ανά λίτρο. Η ημερομηνία καταχώρησης ήταν στις 4/8/2023 και ώρα 10:42:33. Προφανώς το συγκεκριμένο βενζινάδικο είτε άλλαξε την τιμή της αμόλυβδης προχωρώντας σε μείωση ή είχε γίνει εξαρχής λάθος στην καταχώρηση… Πάντως, οι τιμές στην αμόλυβδη παραμένουν σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα και ιδίως στα νησιά…

Εφορίες χωρίς ουρές

Στην Κρήτη βρέθηκαν χθες οι Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Πιτσιλής όπου επισκέφθηκαν τη ΔΟΥ Ηρακλείου. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ διαπίστωσε ότι «έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι ουρές και τα προβλήματα των φορολογουμένων» ενώ σημείωσε ότι παρατηρεί «συμμάζεμα και του αρχείου» διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι το επόμενο διάστημα να «τρέξουν» διαδικασίες που μέσω της ψηφιοποίησης «θα απλοποιήσουν και θα κάνουν αποτελεσματικότερη τη λειτουργία των ΔΟΥ για τους πολίτες» αλλά και διαδικασίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της δασμοφοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξήγησε ότι «τα ζητήματα της φοροδιαφυγής θα πάρουν την πρώτη θέση στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και δεν θα κάνουμε πίσω» επαναλαμβάνοντας την έκφραση που έχει χρησιμοποιήσει και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ότι «το “αυτοκίνητο” της κυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, δεν έχει όπισθεν».

Η Γερμανία παράγει, η Γαλλία καταναλώνει

Σχεδόν 34,3 δισ. λίτρα μπίρας που περιείχε αλκοόλ και 1,6 δισ. λίτρα μπίρας που περιείχε λιγότερο από 0,5% αλκοόλ ή ήταν χωρίς αλκοόλ παρήγαγαν οι χώρες της ΕΕ το 2022, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Η Γερμανία συνέχισε να είναι ο κορυφαίος παραγωγός με 7,6 δισ. λίτρα. Για τις εισαγωγές, η Γαλλία συνέχισε να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μπίρας που περιέχει αλκοόλ το 2022, με 0,9 δισ. λίτρα, που αντιπροσωπεύουν το 17% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ.

Ρόδος: διπλάσιες διανυκτερεύσεις

Διπλασιάζονται από 6 σε 12 οι διανυκτερεύσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στη Ρόδο με επιταγές κοινωνικού τουρισμού στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης στο νησί που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές. Οι  διανυκτερεύσεις θα είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή από τους δικαιούχους. Επιπλέον, οι τιμές επιδότησης των παρόχων καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα είναι αυξημένες κατά 20% καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού προγράμματος, έως τις 30 Ιουνίου 2024, αντί για μόνο τον Αύγουστο, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα που ισχύει για άλλους παρόχους. Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή για τη γενική κατηγορία των δικαιούχων και για τους πολύτεκνους. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.