Με επικοινωνιακά «μετρημένους» τόνους στη δημόσια σφαίρα αλλά κυρίως χάρη στις παρασκηνιακές ζυμώσεις, εκεί όπου καταγράφηκε… άλλο κλίμα πιέσεων, προτροπών, αντιρρήσεων και ανησυχιών, αποσοβήθηκε μια δυσάρεστη, πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμη, εξέλιξη για το γαλάζιο οικοσύστημα στη μεγαλύτερη περιφέρεια.
Τέτοια θα ήταν η «αντάρτικη» υποψηφιότητα στην Αττική από ένα αναγνωρίσιμο στέλεχος που είχε μία από τις πιο συμβολικές νίκες το 2019 – τον Γιώργο Πατούλη – με ισχυρό μηχανισμό και αποδοχή στη νεοδημοκρατική βάση απέναντι στον νέο εκλεκτό της ΝΔ – τον Νίκο Χαρδαλιά – που κέρδισε σκληρή κομματική στήριξη, αναλαμβάνοντας ειδική αποστολή έναν μήνα προτού κλείσουν οι συνδυασμοί για τις μάχες του Οκτωβρίου.
Τα 45 δευτερόλεπτα του βίντεο με το ζεϊμπέκικο του περιφερειάρχη το βράδυ της 27ης Ιουλίου (σε τραγούδι των Μ. Λοΐζου – Λ. Παπαδόπουλου με τη φωνή της Κατερίνας Στανίση) τελικά «ζάλισαν» τη ΝΔ: αμηχανία και – σε ορισμένους – δυσαρέσκεια προκάλεσαν οι άμεσες διαρροές που έδειχναν σαφώς προς πισωγύρισμα στο χρίσμα, παρά την παραδοχή του λάθους με δημόσια συγγνώμη του περιφερειάρχη, ενόσω και στα υψηλά γαλάζια κλιμάκια αναγνωριζόταν το αυξημένο… πολιτικό ρίσκο.
Εκείνα τα δευτερόλεπτα, με ειλημμένη από νωρίς την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεγάλη ανατροπή, οδήγησαν σε 72 ώρες οργιώδους παρασκηνίου στον άξονα Μαξίμου – Πειραιώς – Περιφέρειας – Δήμων – Πενταγώνου.
Ο Μητσοτάκης σήκωσε λίγες φορές το τηλέφωνο για οδηγίες στους εξ απορρήτων του και είδε στο γραφείο του μόνο δύο πρόσωπα: τον Ν. Χαρδαλιά και τον Γιώργο Παπανικολάου διαπιστώνοντας γρήγορα ότι η κουβέντα με τον δήμαρχο Γλυφάδας δεν θα κατέληγε πουθενά.
Περισσότερες επαφές έτρεξαν 6+2 «ειδικοί απεσταλμένοι» – πρόσωπα ενεργά στο εν εξελίξει «παιχνίδι» της Αυτοδιοίκησης: Σταύρος Παπασταύρου, Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης, Θανάσης Νέζης, Γιάννης Σμυρλής, Στέλιος Κονταδάκης αλλά και οι Διονύσης Χατζηδάκης και Μένιος Κορομηλάς από τη γραμματεία Αυτοδιοίκησης.
Στο τριήμερο διεργασιών υπήρξε μία απευθείας επικοινωνία Μαξίμου – περιφέρειας, όταν ο Πατούλης ανακοίνωσε στον Π. Μαρινάκη ότι δεν θα τραβήξει το σκοινί. Ακολούθησε η δήλωση απόσυρσης «χωρίς να ζητήσει κάτι…» επιμένουν γαλάζιες πηγές.
Αυτό δεν σημαίνει ότι νωρίτερα δεν προσεγγίστηκαν κύκλοι του περιφερειάρχη με προτροπές, έως έμμεσες προειδοποιήσεις, να μη σταθεί απέναντι στη νέα κομματική επιλογή και να απελευθερώσει την ομάδα του.
Ο αιφνιδιασμός και η έκκληση για ραντεβού
Ο αιφνιδιασμός στην περιφέρεια αποτυπώθηκε στις προσπάθειες επούλωσης πληγών με νυχτερινά τηλεφωνήματα και συσκέψεις: στελέχη τον στήριξαν (γραπτώς και προφορικώς), αδυνατώντας να αντιληφθούν πώς άλλαξε ξαφνικά το χρίσμα, άλλοι ζητούσαν ραντεβού Μητσοτάκη – Πατούλη, που δεν έγινε ποτέ.
Η αποφυγή εσωκομματικού πολέμου επισφραγίστηκε στη φράση «ήμουν, είμαι και θα είμαι στην παράταξη» του Γ. Πατούλη προς τον Π. Μαρινάκη, έπειτα από δύο συσκέψεις με την παράταξή του το Σαββατοκύριακο.
Και όσο κι αν αρχικά ουδείς έδινε εγγυήσεις για… αναίμακτο τέλος, ο επίλογος γράφτηκε με ζυγισμένες φράσεις. «Είναι μαχητής» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τον Ν. Χαρδαλιά και εμμέσως εξήρε την αξιοπρέπεια του Γ. Πατούλη.
«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου» σημείωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, σπεύδοντας στο γραφείο του Γ. Πατούλη. «Ποτέ δεν δημιούργησα πρόβλημα» είπε εκείνος.
Ο ίδιος είχε ανακοινώσει πάνω από 150 πρόσωπα στον συνδυασμό ενώ ο υφυπουργός είχε αναλάβει αυτοψίες σε στρατόπεδα, αλλά δεν ολοκλήρωσε ούτε το πρώτο 24ωρο. Η «κανονικότητα» διεκόπη άρον άρον και για τους δύο.
Τα επόμενα βήματα
Στην κυβέρνηση υπήρξε προβληματισμός για τις νέες ταλαντώσεις στο σχήμα μετά και την εξώθηση σε παραίτηση του Νότη Μηταράκη, αλλά η ανάγκη να κλείσει το μέτωπο της Αττικής και να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας – σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες – «απέναντι σε όσα ενοχλούν τους πολίτες» έφεραν οριστικοποίηση του Ν. Χαρδαλιά.
Μέτρησαν η δικτύωσή του στα αυτοδιοικητικά (δήμαρχος Βύρωνα, περιφερειακός σύμβουλος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης το 2014 με τον Γιάννη Σγουρό ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες κάλπες) και η αναγνωρισιμότητά του από τη διαχείριση κρίσεων.
Η επιλογή άλλωστε δεν μπήκε στο τραπέζι πρώτη φορά καθώς ο ίδιος έχει συζητηθεί και… μετρηθεί πριν από ενάμιση χρόνο, αν και τελευταία φαίνεται να επικρατούσε η συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο. Εξελίξεις αναμένονται πλέον κοντά στον Δεκαπενταύγουστο – όνομα συνδυασμού κ.λπ. – ενώ ήδη ζητήθηκε «πανστρατιά» από όλους τους βουλευτές στο Λεκανοπέδιο.
Πιέσεις εκ δεξιών σε 5 περιφέρειες
Η Αττική αποδείχθηκε το πιο δύσκολο κομμάτι του παζλ αλλά δεν είναι το μοναδικό, καθώς η ΝΔ δέχεται πιέσεις εκ δεξιών σε άλλες πέντε περιφέρειες.
Τη μέρα που ο Ν. Χαρδαλιάς πέρασε σχεδόν τέσσερις ώρες στο Μαξίμου είχε ραντεβού με τον Π. Μαρινάκη η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα που αντιμετωπίζει τον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή.
Στη Δυτική Μακεδονία ο πρώην βουλευτής Γιώργος Αμανατίδης (διαγραφείς πια από τη ΝΔ) είναι «αντάρτης» απέναντι στον Γιώργο Κασαπίδη. Στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός αντιμετωπίζει τον Κώστα Μαρκόπουλο, πρώην βουλευτή και υπουργό επί Κώστα Καραμανλή.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη απέναντι στον Χρήστο Μέτιο είναι εκ νέου ο Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος έχασε για 1,5 μονάδα στον δεύτερο γύρο το 2019. Στο Βόρειο Αιγαίο ο Κώστας Μουντζούρης κοντράρει τον Αλκιβιάδη Στεφανή.