Το ποδοσφαιρικό βιβλίο είναι γεμάτο με ιστορίες άσων που παρά τον πακτωλό χρημάτων που δαπανήθηκαν για την απόκτησή τους απέτυχαν παταγωδώς.

Ενας εξ αυτών είναι ο Βραζιλιάνος Ντενίλσον. Η Μπέτις έδωσε το 1998 το εντυπωσιακό για την εποχή ποσό των 32 εκατ. ευρώ (ρεκόρ) για να τον αποκτήσει από τη Σάο Πάολο με την ιδέα πως ανακάλυψε τον σημαντικότερο ποδοσφαιριστή μετά τον Πελέ.

Στα δύο χρόνια άρχισαν οι δανεισμοί για να καταλήξει στη δύση της καριέρας του το 2010 μέχρι στον ΑΟ Καβάλας όπου αγωνίστηκε μόνο σε φιλικά παιχνίδια γιατί κρίθηκε ακατάλληλος.  

Ατυχές δίδυμο

Τον Γενάρη του 2011 ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς κλέβει από τη Λίβερπουλ τον καλύτερο επιθετικό της, Φερνάντο Τόρες καταβάλλοντας σχεδόν 60 εκατ. ευρώ. Μέσα στον πανικό τους οι Κόκκινοι απαντούν με τον Αντι Κάρολ. Σήμερα και οι δύο παίκτες συγκαταλέγονται στις μεγάλες αποτυχίες των συγκεκριμένων ομάδων.

Οταν οι σεΐχηδες αγόρασαν τη Μάντσεστερ Σίτι, το 2008 ήθελαν να φέρουν έναν παίκτη που θα έκανε πάταγο. Η Σίτι τότε ήταν μια δευτεροκλασάτη παρ’ ολίγον χρεοκοπημένη ομάδα στην οποία δεν πλησίαζε κανένας μεγάλος σταρ. Ο μόνος που ενέδωσε τελικά ήταν ο Ρομπίνιο που τότε αγωνιζόταν στη Ρεάλ. Πήρε πολλά χρήματα, τόσα ώστε να μην έχει ανάγκη να ξαναπαίξει σε υψηλό επίπεδο αποδίδοντας την πτώση του στην προσαρμογή.

Οι Γάλλοι

Ο Νικολά Ανελκά έφυγε το 1999 από την Αρσεναλ για τη Ρεάλ Μαδρίτης με την ετικέτα «παίκτης φαινόμενο». Σε έναν χρόνο οι Ισπανοί τον πούλησαν στην Παρί. Εκεί τον άντεξαν δύο χρόνια.

Στις μεγάλες αποτυχίες θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης ο Πολ Πογκμπά όταν έφυγε από τη Γιούβε για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την επιστροφή του στο Τορίνο, αλλά και ο Ζοάο Φέλιξ, η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Ατλέτικο Μαδρίτης (120 εκατ.) τον οποίον σήμερα δεν θέλουν να βλέπουν ούτε στο προπονητικό κέντρο.