Ο ανταγωνισμός και η επιδίωξη του χρήματος, της εξουσίας και της δόξας είναι στοιχεία που θρέφουν τον καπιταλισμό. Σε κάθε χώρα, ως εκ τούτου, υπάρχουν επιχειρηματίες με ανταγωνιστικά έως και αντίπαλα συμφέροντα, που είναι αναγκασμένοι να λύνουν τις διαφορές τους και δεν διστάζουν να το κάνουν με κάθε μέσο – πότε νόμιμο και πότε παράνομο, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της μιας ή της άλλης εκδοχής αναλόγως των… συνθηκών.

Μέχρι σήμερα, βεβαίως, δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε – για την ακρίβεια, δεν έχουμε δει ποτέ – δύο ανταγωνιστές επιχειρηματίες να δίνουν ραντεβού στο… ρινγκ, σε απευθείας μετάδοση, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους, ανταλλάσσοντας ανελέητα μπουνιές και κλωτσιές μέχρις ότου ο ένας από τους δύο «γονατίσει». Φαίνεται, όμως, ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει και αυτό. Και μάλιστα, με πρωταγωνιστές δύο από τους πιο γνωστούς και πλούσιους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι οποίοι, μέσω των ομίλων τους, έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στην καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Πρόκειται, αφενός, για τον Ιλον Μασκ, ιδρυτή της Tesla και της Space X και ιδιοκτήτη πλέον και της Twitter, την οποία ήδη μετονόμασε σε Χ – με περιουσία η οποία, σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes», ανέρχεται σε 232,5 δισ. δολάρια και τον φέρνει στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Και αφετέρου, για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επικεφαλής της Facebook, η οποία πρόσφατα λανσάρισε στην αγορά την Threads, μια πλατφόρμα ευθέως ανταγωνιστική της Χ – με τη δική του περιουσία να αποτιμάται σε 110 δισ. και να του χαρίζει την έβδομη θέση.

Οπως ίσως θα γνωρίζουν πολλοί, στις 20 Ιουνίου ο Μασκ προ(σ)κάλεσε τον Ζάκερμπεργκ σε έναν τέτοιο αγώνα, μέσα σε ένα από τα γνωστά «κλουβιά» που φιλοξενούν αγώνες ΜΜΑ (μεικτών πολεμικών τεχνών). Κι αυτός, με τη σειρά του, δεν χρειάστηκε παρά ένα 24ωρο για να… σηκώσει το γάντι, ζητώντας από τον αντίπαλό του μέσω Instagram (που επίσης είναι δικό του) να ορίσει το μέρος διεξαγωγής του αγώνα – με την πρώτη απάντηση να κάνει λόγο για την παγκόσμια πρωτεύουσα του τζόγου, το Λας Βέγκας, αλλά στη συνέχεια να πέφτει στο τραπέζι και η ιδέα του Κολοσσαίου της Ρώμης!

«Και οι δύο θέλουν να το κάνουν!»

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μοιάζει να είναι σίγουρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ότι αμφότεροι βρίσκονται έκτοτε σε διαρκή επικοινωνία με τον Ντάνα Γουάιτ, πρόεδρο της ομοσπονδίας UFC (Ultimate Fighting Championship), με σκοπό να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της αναμέτρησης. Σύμφωνα δε με τον ίδιο τον Γουάιτ, τον οποίο επικαλέστηκαν σε ρεπορτάζ τους οι «New York Times», το πρώτο ειδικά διάστημα είχε διαρκή επικοινωνία με τους δύο επίδοξους μονομάχους, ενώ δήλωσε πεισμένος ότι «και οι δύο θέλουν να το κάνουν».

Χθες, μάλιστα, ο Μασκ φρόντισε να αναθερμάνει την υπόθεση. Με ανάρτησή του στο X, ότι ο αγώνας θα μεταδοθεί ζωντανά από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, όπως επίσης και ότι τα όποια έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εφόσον δε αυτός διεξαχθεί – κάτι που, για την ώρα, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο, παρά τις εκατέρωθεν δηλώσεις -, είναι βέβαιο ότι τα έσοδα αυτά δεν θα είναι ευκαταφρόνητα, μιας και εκατομμύρια θα ενδιαφερθούν να παρακολουθήσουν ζωντανά μια τέτοια πρωτόγνωρη αναμέτρηση.

Μέχρις ότου, πάντως, το τοπίο ξεκαθαρίσει, αρκετοί έχουν αρχίσει να κάνουν προβλέψεις και να βάζουν στοιχήματα. Εχει, άραγε, περισσότερες πιθανότητες ο 52χρονος, κατά δεκάδες κιλά βαρύτερος και κατά γενική ομολογία απρόβλεπτος Μασκ, ο οποίος διαμηνύει ότι γυμνάζεται καθημερινά και σκληρά με βάρη στη διάρκεια της δουλειάς του; Ή μήπως ο κατά 13 χρόνια νεότερος και ευέλικτος Ζάκερμπεργκ, ο οποίος είναι και κάτοχος (κατά δήλωσή του) μεσαίου επιπέδου διπλώματος στο ζίου ζίτσου, διατηρεί το πλεονέκτημα;

Και μία ακόμη απορία: όποιος από τους δύο χάσει, θα αποδεχθεί την ήττα του ή θα κάνει λόγο για «στημένο παιχνίδι» ή, έστω, για ατυχία; Κι επίσης τι επίπτωση θα έχει ο αγώνας στο επιχειρηματικό τους μέλλον και στην ασύλληπτη κερδοφορία τους; Ισως, εάν ήταν ακόμη εν ζωή, ο συγγραφέας της «Κοινωνίας του θεάματος» Γκι Ντεμπόρ να μπορούσε να βοηθήσει στην απάντηση…