Δεκάδες πυραύλους και drones εξαπέλυσε η Ρωσία κατά ουκρανικών στόχων σε αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων, στη διάρκεια των οποίων χτυπήθηκε κέντρο μετάγγισης αίματος με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «άλλο ένα έγκλημα πολέμου». Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική αεροπορία, «συνολικά, σε πολλά κύματα επιθέσεων μέσα σε ένα βράδυ, ο εχθρός χρησιμοποίησε 70 επιθετικά αεροπορικά όπλα», μεταξύ των οποίων πυραύλους Κρουζ καθώς και ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τουλάχιστον 10 πύραυλοι φαίνεται ότι πέρασαν την αντιαεροπορική άμυνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα και να τραυματιστούν αρκετά άλλα. Οι Ουκρανοί ανέφεραν πως η Ρωσία εκτόξευσε επίσης τρεις υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, χωρίς να αναφέρουν άλλες λεπτομέρειες.

Επιθέσεις

Εν τω μεταξύ χθες κυκλοφόρησαν δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ρωσικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ», μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη από την επίθεση θαλάσσιων drones που δέχτηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής από τις ουκρανικές δυνάμεις. Σε αυτές, διακρίνονται ένας πλωτός γερανός, ένα σκάφος διάσωσης έκτακτης ανάγκης και δύο καταδυτικές βάρκες, που έχουν προσεγγίσει και έχουν «κολλήσει» πάνω στο ρωσικό πλοίο, το οποίο πήρε κλίση μετά το χτύπημα και βρίσκεται στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ. Οι Ρώσοι φοβούνται πως τέτοιου είδους επιθέσεις εναντίον του στόλου τους θα συνεχιστούν.

Χθες επίσης έγινε γνωστό ότι οι Ουκρανοί χτύπησαν τη γέφυρα Τσονχάρ στην Κριμαία με πύραυλο. Η γέφυρα υπήρξε στόχος και τον Ιούνιο καθώς είναι ένας δρόμος που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ουκρανία. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανέφερε ότι ένα εχθρικό drone καταστράφηκε από την αεράμυνα καθώς πλησίαζε τη ρωσική πρωτεύουσα.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή Ποντόλσκ, μια περιοχή στα νότια της  Μόσχας. Επίσης έγινε γνωστό από τις ρωσικές αρχές ότι ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Βνούκοβο, «για λόγους που δεν ελέγχουμε».

Μιλώντας στους «New York Times» ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή για ειρήνη. Ανέφερε ότι η Ρωσία δεν επιδίωξε άλλο έδαφος στην Ουκρανία από τις τέσσερις επαρχίες που έχουν προσαρτηθεί τώρα: «Θέλουμε απλώς να ελέγξουμε όλη τη γη που έχουμε συμπεριλάβει στο Σύνταγμά μας ως δική μας». Οσο για τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη Ρωσία το επόμενο έτος, σημείωσε κυνικά: «Οι προεδρικές μας εκλογές δεν είναι πραγματικά δημοκρατία, είναι δαπανηρή γραφειοκρατία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επανεκλεγεί με περισσότερο από το 90% των ψήφων».

Συνομιλίες

Η Κίνα φαίνεται ότι υποστηρίζει έναν τρίτο γύρο συνομιλιών για την εξεύρεση πλαισίου για την ειρήνη στην Ουκρανία έπειτα από συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων από περίπου 40 χώρες στη Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο. Η διήμερη σύνοδος στην Τζέντα ήταν η δεύτερη του είδους της ύστερα από ένα παρόμοιο φόρουμ στην Κοπεγχάγη νωρίτερα το καλοκαίρι και στοχεύει στη σύνταξη βασικών αρχών για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έληξε δε χθες το βράδυ χωρίς ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν και απλώς με τη δέσμευση για συνέχιση των συνομιλιών. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε πως ελπίζει ότι η πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» ηγετών από όλον τον κόσμο το φθινόπωρο για την έγκριση των αρχών, με βάση τη δική του φόρμουλα 10 σημείων.