Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών σκαρφάλωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων εβδομάδων.

Πλέον η τιμή του μπρεντ έχει πλησιάσει τα 86 δολάρια το βαρέλι δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέες ανατιμήσεις σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης, ειδικά την περίοδο αυτή που η κατανάλωση είναι πιο μεγάλη λόγω των καλοκαιρινών διακοπών. Η εγχώρια αγορά συνηθίζει να ακολουθεί πολύ πιο γρήγορα τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει όταν υπάρχουν έξω πτωτικές τάσεις.

Ως κύριους παράγοντες για το νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου ανέφεραν διεθνείς αναλυτές την επίθεση της Ουκρανίας με drones στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ που αποτελεί μεταξύ άλλων κόμβο διακίνησης πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα – και την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ έχει προχωρήσει σε συνεχείς μειώσεις στην παραγωγή με στόχο να στηρίξει τις τιμές και να γεμίσει τα ταμεία της. Σε αυτή την κίνηση έχει τη στήριξη και τη συμμετοχή και της Μόσχας.

Η χώρα που είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα την εθελοντική περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η μείωση αυτής της ποσότητας στην ημερήσια παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία εφαρμόστηκε τον Ιούλιο με στόχο αυτό να διαρκέσει έως και τον Αύγουστο. Τώρα η περικοπή αυτή «μπορεί να παραταθεί ή να επεκταθεί και να μεγαλώσει», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Από την πλευρά της η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δεσμεύτηκε επίσης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να περιορίσει οικειοθελώς τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για ολόκληρο τον Σεπτέμβριο.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent έφτασαν μέχρι τα 86 δολάρια το βαρέλι πριν να υποχωρήσουν πολύ ελαφρώς, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του CNBC. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate στην αγορά των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 82,70 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας επίσης κοντά στα υψηλά του περασμένου Απριλίου.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, αφού σημείωσαν άνοδο για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε σε σημείωμά της η Barron’s. Οι τιμές συγκρατούνται σε πιο υψηλά επίπεδα από αρκετούς παράγοντες. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, υπόσχονται να διατηρήσουν περιορισμένη την παραγωγή τους. Την ίδια στιγμή, οι ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ αντέχει και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να ολοκληρώσει σύντομα την αύξηση των επιτοκίων αυξάνουν τις προοπτικές για τη ζήτηση. Υπάρχει επίσης ελπίδα ότι η οικονομία της Κίνας θα ανακάμψει έπειτα από μια απογοητευτική χρονιά μέχρι στιγμής, αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος στην ανάλυσή του.

Η Κίνα

Τα στοιχεία της οικονομίας της Κίνας αυτή την εβδομάδα θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής καθώς η αγορά προσπαθεί να εκτιμήσει εάν το Πεκίνο θα αποφασίσει περισσότερα μέτρα τόνωσης για τη στήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, αναφέρει σε ανάλυση το Reuters.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης την πορεία των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ την Πέμπτη, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, ύστερα από έκθεση για την απασχόληση την περασμένη Παρασκευή που αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναφέρεται.