Το βλέμμα στις στρατηγικές συνεργασίες που έχει οικοδομήσει στην Ανατολική Μεσόγειο στρέφει με έμφαση η Ελλάδα και δη στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, σε μία περίοδο που αυξάνεται η γεωπολιτική σημασία της περιοχής. Οι δεσμοί Ελλάδας – Αιγύπτου επαναβεβαιώθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι στο Ελ Αλαμέιν, με τον Πρωθυπουργό να συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που αναβλήθηκε λόγω της ασθένειας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επαναπρογραμματίστηκε για τις 3-4 Σεπτεμβρίου. Χθες ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε στο Ισραήλ, την πρώτη του επίσκεψη μετά την Κύπρο και την Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών και βάζοντας τον τόνο στις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης στην αμυντική βιομηχανία.
Αμυντική συνεργασία
Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ιώβ Γκάλαντ υπογράμμισε ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ αγγίζει μία σειρά από τομείς, σημειώνοντας ότι η συνεργασία και στην αμυντική βιομηχανία συνεισφέρει τόσο στην ασφάλεια όσο και στις οικονομίες των δύο χωρών. Ελλάδα και Ισραήλ, τόνισε ο Γκάλαντ, στέλνουν μήνυμα σε «εχθρούς και εταίρους» ότι ενώνουν τα χέρια «για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», ενώ τόνισε ιδιαίτερα και τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και στο πλαίσιο της τριμερούς, η οποία όπως είπε αποτελεί μία υπόσχεση ειρήνης και ευημερίας.
«Είμαι αποφασισμένος να εμπλουτίσω την αμυντική βιομηχανική μας συνεργασία προς κοινό όφελος των χωρών, των κοινωνιών και των οικονομιών μας» ανέφερε ο Δένδιας από την πλευρά του εκφράζοντας τη βούληση για στενή συνεργασία Αθήνας – Τελ Αβίβ στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, καθώς και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός παρόμοιου οικοσυστήματος με του Ισραήλ «μεταξύ των αμυντικών δυνάμεων, των υπουργείων και των σχετικών εταιρειών, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους αμυντικούς μας στόχους».
Ενόψει της τριμερής συνάντησης
Με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα αντιτίθεται «σε κάθε προσπάθεια να μεταβληθούν τα σύνορα με τη χρήση ισχύος και θεωρεί ότι ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει συμμαχίες με στόχο μια νέα εποχή σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατίας και πάντα στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας, και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών της περιοχής.
Για την Αθήνα άλλωστε τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας αποτελούσαν και αποτελούν επιβεβαίωση του ρόλου της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και της διάθεσης της Ελλάδας να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και του αραβικού κόσμου με την Ευρώπη και τη Δύση. Πρωτοβουλίες οι οποίες αξιοποιήθηκαν ιδιαίτερα και την περίοδο της έντασης με την Τουρκία, ενώ πλέον αποκτούν το δικό τους νόημα στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και έχει στο επίκεντρό του και την ενέργεια.
Στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που προγραμματίζεται στη Λευκωσία αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα του διευρυμένου σχήματος, του 3+1 στο οποίο συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, όσον φορά τις δυνατότητες για μία συνάντηση, καθώς και τις προοπτικές που μπορεί να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Ισραήλ εξομάλυνε τις σχέσεις του και με την Τουρκία και ακόμα και αν τα στοιχεία της καχυποψίας παραμένουν, αναμένεται η πρώτη επίσκεψη Νετανιάχου στην Αγκυρα, που επίσης αναβλήθηκε λόγω της ασθένειάς του, να προγραμματιστεί ξανά το επόμενο διάστημα και θα είναι η πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Τουρκία εδώ και 15 χρόνια.