Οσο περνούν οι ώρες και βγαίνουν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες και ντοκουμέντα, τόσο αναρωτιούνται όλοι τι ακριβώς έκανε η Αστυνομία για να αποτρέψει όλο αυτό που συνέβη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και σε κάνει να αναρωτιέσαι, να ανατριχιάζεις και να σοκάρεσαι ταυτόχρονα το πόσο εύκολο είναι να συμβούν γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο ενός νέου ανθρώπου όπως ο 29χρονος Μιχάλης, φίλος της ΑΕΚ που μπήκε στη θλιβερή λίστα των θυμάτων του χουλιγκανισμού. Τούτη τη φορά του… εισαγόμενου χουλιγκανισμού. Ενός χουλιγκανισμού που εν έτει 2023 όχι μόνο δεν μειώνεται η δράση του, αλλά σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν επεισόδια. Παντού και από παντού.

Προκαλεί μεγάλα ερωτήματα πώς κατάφεραν 150 Κροάτες να διασχίσουν ολόκληρη την Ελλάδα και να φτάσουν μέχρι την Αθήνα, όπου… σουλάτσαραν ανενόχλητοι μέχρι να ολοκληρώσουν το καλά οργανωμένο σχέδιό τους. Και είναι τραγικό πως είχαν σχέδιο εκείνοι και όχι η Αστυνομία, παρά το γεγονός πως φαίνεται από επίσημα έγγραφα ότι είχε ενημερωθεί. Για το πότε, πού, πόσοι και τι θα έκαναν επακριβώς. Ακόμα και οι Μαυροβούνιοι γνώριζαν και είχαν εγκαίρως ενημερώσει για τη δράση των Κροατών. Αλλά η Ελληνική Αστυνομία δεν αντέδρασε. Πώς διέσχισαν ανενόχλητοι όλη την Ελλάδα; Πώς πέρασαν από περίπου 30 διόδια; Πώς μπήκαν στα τρένα και κυκλοφορούσαν με ξύλα και πολεμοφόδια; Πώς έφτασαν μέχρι εκεί χωρίς κανείς να τους σταματήσει;

Θα κλαίμε ξανά πάνω από το πτώμα ενός νέου ανθρώπου, θα αφήνουμε ξανά λουλούδια στη μνήμη του, θα γράψουμε/πούμε πολλά για όλα όσα πρέπει να σταματήσουν. Πριν καλά – καλά στεγνώσει το αίμα από τον θάνατο του Αλκη, ήρθε ο θάνατος του Μιχάλη. Αύριο μπορεί να είναι ο γείτονάς μας, ο διπλανός μας, ο φίλος μας, ο συγγενής μας, εμείς οι ίδιοι. Μπορεί να βρεθούμε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Και να μην υπάρξει κανείς να μας προστατεύσει.