Ο Ιούλιος τελείωσε, τα στοιχεία που αφορούν το κλίμα βρίσκονται όλα στη διάθεση των επιστημόνων και αυτοί με τη σειρά τους είναι κατηγορηματικοί: πρόκειται για τον πιο ζεστό μήνα που έχουν βιώσει στη σύγχρονη ιστορία τους ο πλανήτης και η ανθρωπότητα (πιθανώς και για τα τελευταία 10.000 χρόνια), με τη θερμοκρασία να είναι κατά 1,5 βαθμό υψηλότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου.

Οσο για τις πυρκαγιές που μαίνονται αυτές τις ημέρες στην Πορτογαλία και τη Σαρδηνία, σε συνέχεια εκείνων που είχαν εκδηλωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες στην Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως επίσης και τον καύσωνα εν μέσω χειμώνα σε μεγάλο τμήμα του νότιου ημισφαιρίου, έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.

Ειδικά στη Νότια Πορτογαλία η κατάσταση μοιάζει να είναι δραματική.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν περισσότεροι από 850 πυροσβέστες, με τη βοήθεια τουλάχιστον έξι αεροσκαφών, η πυρκαγιά έχει μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών περιοχών.

Μάλιστα, μπροστά στην απειλή να υπάρξουν και απώλειες ζωών, οι Αρχές έχουν αναγκαστεί να απομακρύνουν προληπτικά πάνω από 1.400 ανθρώπους, εκκενώνοντας τις περιοχές στις οποίες διαμένουν.

Η κατάσταση είναι «κρίσιμη, δύσκολη και περίπλοκη», δήλωσε ο δήμαρχος της Οντεμίρα (όπου εκδηλώθηκε αρχικά η μεγάλη πυρκαγιά, το περασμένο Σάββατο) Χέλντερ Γκερέιρο, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη «πολλή δουλειά να γίνει» μέχρις ότου τα πύρινα μέτωπα τεθούν υπό έλεγχο.

Μάλιστα, οι άνεμοι έχουν οδηγήσει τις φλόγες προς την κατεύθυνση της Αλγκάρβε, στο νότιο τμήμα της χώρας, που αποτελεί και έναν από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς.

Δύσκολη κατάσταση

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έθεσε έξι περιφέρειες και τουλάχιστον 120 δήμους, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας, σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού εξαιτίας του καύσωνα (η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου) και της απειλής εκδήλωσης νέων πυρκαγιών.

«Οι καιρικές συνθήκες τις οποίες θα βιώσουμε τις επόμενες ημέρες σημαίνουν ότι κάθε μικρό και φαινομενικά ασήμαντο περιστατικό μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγάλο», προειδοποίησε και η υπουργός Πολιτικής Προστασίας Πατρίτσια Γκασπάρ.

Δύσκολη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στη Νότια Σαρδηνία, όπου οι φλόγες έχουν «καταβροχθίσει» μεγάλες εκτάσεις γης, όπως επίσης και σπίτια, αγροκτήματα και κατασκηνώσεις.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι την ώρα που η μάχη των πυροσβεστών συνεχίζεται, πληθαίνουν οι καταγγελίες περί εμπρηστών, με αρκετές πολιτικές δυνάμεις – ανάμεσά τους και στελέχη από το κυβερνών κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας – να μιλούν περί αυστηροποίησης των ποινών εις βάρος όσων συλλαμβάνονται και κρίνονται ένοχοι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση που έκανε η επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρόληψης Πυρκαγιών στη Σαρδηνία, Στεφανία Μουράνκα.

«Μόλις το 1% των εμπρησμών γίνεται από ανθρώπους με παθολογικές διαταραχές, οι υπόλοιποι οφείλονται σε μια σειρά από λόγους: προσωπικές βεντέτες, διαμάχες μεταξύ ιδιοκτητών γειτονικών αγροκτημάτων, αντιπαραθέσεις μεταξύ κυνηγετικών ομίλων και επιχειρήσεων», είπε, υπενθυμίζοντας πως σε δέκα από τις περιοχές που καίγονται απαγορεύεται το κυνήγι.