Σε διάστημα μόλις 20 ημερών και σε 918 ελέγχους σε ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες κατέγραψαν 336 παραβάσεις στις παραλίες. Αυτό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της αποτελεσματικότητας που έχει το Κίνημα για τις Ελεύθερες Παραλίες. Αποτελεί δε μία πρώτη «νίκη», τουλάχιστον γι’ αυτό το καλοκαίρι, στις προσπάθειες που καταβάλλουν ομάδες πολιτών να απελευθερώσουν παραλίες που είναι παράνομα κατειλημμένες από ξαπλώστρες και ομπρέλες. Είναι χαρακτηριστικό δε πως οι παραπάνω έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου – όπως τονίζει το υπουργείο – να γίνουν έγκαιρα επιθεωρήσεις στον μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Επιβολή ποινών

Ειδικότερα ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ελέγχων στις παραλίες περιλαμβάνει τα εξής: στο διάστημα από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική. Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν: υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση). Οι ποινές που επιβάλλονται – ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις και να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες. «Είχα πει ότι θα προβούμε αμέσως σε ελέγχους, παρά τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του ίδιου του πλαισίου των μισθώσεων για τις παραλίες. Και προσέθεσα ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες. Κάποιοι το αμφισβήτησαν. Η ταχύτητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους διαψεύδουν. Επισημαίνω σήμερα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ΄ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις αλλά και του ελληνικού τουρισμού», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Νέες κινητοποιήσεις

σε Θάσο και Χαλκιδική

Την ίδια ώρα, το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες διευρύνεται κάθε μέρα που περνάει. Χθες πολίτες πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην παραλία της Σκάλας Μαριών στη Θάσο, όπου και εκεί παρατηρείται το φαινόμενο της παράνομης κατάληψης μεγάλου μέρους της παραλίας από ξαπλώστρες. Τα μέλη της ομάδας σημειώνουν πως παράνομη κατάληψη από επιχειρηματίες και αυθαιρεσίες διαχείρισης παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές του νησιού και καλούν τις κρατικές υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αλλά και το Κίνημα Πολιτών για τις Ελεύθερες Παραλίες στη Χαλκιδική συνεχίζει τις κινητοποιήσεις σε σειρά ακτών στην ευρύτερη περιοχή. Χθες πολίτες επισκέφτηκαν την παραλία Λαγονήσι στη Σιθωνία Χαλκιδικής κρατώντας ένα μεγάλο πανό στο οποίο αναγραφόταν «Ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες για όλους». Στόχος τους ήταν και εκεί η απελευθέρωση της παραλίας από τις παράνομες ξαπλώστρες.