Η επιλογή του Δημήτρη Κουτσούλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έγινε χθες από τη Χαριλάου Τρικούπη που εξακολουθεί να «κλείνει», μέρα τη μέρα, τις εκκρεμότητες στα χρίσματα των περιφερειών, ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά υποψηφίων που περιλαμβάνουν από τη μία έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη που κατεβαίνουν ως «δοκιμασμένες λύσεις» και από την άλλη νεαρότερα σε ηλικία πρόσωπα, τα οποία ταιριάζουν στο προφίλ της ανανέωσης που επιχερεί να προβάλει για το κόμμα του, από την εκλογή του το 2021, ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Κουτσούλης ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και κατεβαίνει σε μια περιφέρεια όπου η ΝΔ άλλαξε το χρίσμα του 2019, στο ευρύτερο πλαίσιο δημιουργίας μιας νέας γενιάς στελεχών, η οποία δεν θα κόψει τους δεσμούς της με το κόμμα όπως συνέβη στις αρχές της κρίσης χρέους, με συγκεκριμένα στελέχη της παράταξης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, πάντως, είχε προηγηθεί το πασοκικό χρίσμα για τη Δυτική Ελλάδα, στο πρόσωπο του Σπύρου Σκιαδαρέση – μια επιλογή που συζητήθηκε στον ευρύτερο χώρο, καθώς στο τραπέζι είχε πέσει και το όνομα του Κώστα Καρπέτα, ο οποίος τελικά ανακοινώθηκε πως θα κατέβει έχοντας μόνο τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε περίπτωση, είναι να κάνει σαφή την αυτονομία του – ακόμα και στις περιπτώσεις που τελικά ο υποψήφιος στον οποίο έδωσε το χρίσμα κερδίζει και τη στήριξη των αντιπάλων του.
Ως τώρα, κάτι τέτοιο έχει συμβεί σε τρεις περιπτώσεις: στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου η Γεωργία Ζεμπιλιάδου και ο Δημήτρης Κουρέτας έχουν λάβει και το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην Κρήτη, όπου η ΝΔ στηρίζει τον Σταύρο Αρναουτάκη – τον περιφερειάρχη που κράτησε πράσινο το νησί, ως άλλο γαλατικό χωριό, το 2019.
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ανησυχούν με αυτές τις άτυπες συγκατοικήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι εκείνοι που ακολουθούν τις επιλογές των (μεγαλύτερων σε ποσοστό) αντιπάλων τους, αλλά το αντίθετο – καθώς τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν εκείνοι που ανακοίνωσαν πρώτοι τις στηρίξεις που θα δώσουν.
Στην Αττική
Στην Αττική, αλλά και στον Δήμο Αθηναίων, οι επιλογές του Γιάννη Σγουρού και του Χάρη Δούκα είχαν στη μια περίπτωση εμφανή διάθεση αυτονομίας και στην άλλη διάθεση διαμόρφωσης ενός σύγχρονου, σοσιαλδημοκρατικού προφίλ που θα αντανακλά και σε κεντρικό επίπεδο.
Ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος για τη δημαρχία της πρωτεύουσας, χαίρει της εκτίμησης όλων των τάσεων και των πλευρών του κόμματος, οι οποίες άτυπα ή τυπικά κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές: «Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία «βλέπουν» στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα, ενός ανθρώπου με πλούσιες επαγγελματικές και ακαδημαϊκές περγαμηνές, την υποψηφιότητα που θα μπορούσε να πετύχει αυτά που χρειάζεται η πόλη μας», ανέφεραν σχετικά σε ανακοίνωσή τους οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που συμμετέχουν στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Η θετική διάθεση που υπάρχει στους παροικούντες την πασοκική Ιερουσαλήμ προκύπτει από το γεγονός πως οι αυτοδιοικητικές αποτελούν το επόμενο του εκλογικού κύκλου, ο οποίος ολοκληρώνεται με τις ευρωεκλογές του επόμενου καλοκαιριού που θα καθορίσουν τους νέους συσχετισμούς στον προοδευτικό χώρο.
Δεν λείπουν βέβαια οι αντιδράσεις ανά περιοχή, κυρίως όπου οι επιλογές θεωρούνται ριψοκίνδυνες ή μικρής δυναμικής, είτε γιατί έχουν δοκιμαστεί ξανά είτε γιατί πάσχουν σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας.