Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα καθυστέρησε να ανακοινωθεί, όμως ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Αθηναίων στο τέλος δεν απογοήτευσε: την ημέρα που έδωσε στη δημοσιότητα την υποψηφιότητά του, όλος ο κομματικός μηχανισμός μιλούσε με θετικά λόγια για τον καθηγητή του ΕΜΠ που αποφάσισε να κάνει το θέμα και εν πολλοίς να αποτελέσει το βασικό πρόσωπο της παράταξης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές -όχι μόνο λόγω χαρακτήρα, αλλά και γιατί, αθόρυβα, τα τελευταία χρόνια επί της σημερινής αλλά και της προηγούμενης ηγεσίας, ο Δούκας καθοδήγησε τη στάση του κόμματος σε ενεργειακά θέματα και ζητήματα περιβάλλοντος, φτιάχνοντας ένα πλαίσιο πολιτικής κατεύθυνσης που στηρίζεται χωρίς διαφωνίες από όλους.
Πριν ανακηρυχθεί, ο Δούκας έκανε κομβικές κινήσεις για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή αρχή: αφενός, ήρθε σε επαφή με σημαντικούς παράγοντες της αυτοδιοίκησης που βρίσκονται κοντά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και με παραγωγικούς φορείς που έχουν επιρροή στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εκ των πολιτικών του ραντεβού ήταν με τον επί χρόνια βουλευτή της Α’ Αθήνας, Κώστα Σκανδαλίδη, και με τον σημερινό βουλευτή, Παύλο Γερουλάνο – ο οποίος, ως επικεφαλής της «πράσινης» παράταξης το 2019 μπορεί να μην είχε μπει στον δεύτερο γύρο, είχε όμως φτάσει στο 13% την περίοδο που στην Α’ Αθήνας το ποσοστό μόλις που ξεπερνούσε το 6%.
Παράλληλα, με μια πιο παραδοσιακή κίνηση, η οποία ωστόσο, βοήθησε στην αναγνωρισιμότητά του, ο Δούκας παρουσίασε 70 υπογραφές στήριξης από προσωπικότητες οι οποίες επεκτείνονται στο ευρύτερο κεντροαριστερό φάσμα, με πρόσωπα που έχουν αναφορά στον πολιτισμό (όπως η πολυσυζητημένη στήριξη που του παρείχε η Σώτη Τριανταφύλλου), την περιβαλλοντική πολιτική, αλλά και την κοινωνία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι υπογραφές δύο εμβληματικών για την Κεντροαριστερά δημάρχων, του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην «Πρωτοβουλία των 5» εν μέσω της κρίσης, πετυχαίνοντας διπλές νίκες στους δήμους της την περίοδο που οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις σε κεντρικό επίπεδο καταποντίζονταν.
Ενεργειακά και σκουπίδια
Από την πρώτη στιγμή, ο Δούκας κατεβαίνει με ξεκάθαρο πρόγραμμα και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της πρωτεύουσας.
«Η βιώσιμη αρχιτεκτονική, οι πράσινες διαδρομές σε γειτονιές, η αξιοποίηση κλειστών χώρων (όπως σχολεία τα απογεύματα και τους καλοκαιρινούς μήνες), η σωστή πεζοδρόμηση, η χρήση ανοιχτών χρωμάτων στις επιφάνειες, η αξιοποίηση του υγρού στοιχείου, είναι στοχευμένες παρεμβάσεις που μπορούν να καταστήσουν την πόλη μας περισσότερο ανθεκτική στην κλιματική κρίση που θα εντείνεται, με καθαρότερο αέρα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διακήρυξή του, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η πράσινη ενέργεια, η οποία μπορεί να καταπολεμήσει τις ανισότητες και την «ενεργειακή φτώχεια χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών της Αθήνας».
Χθες, το γραφείο του έδωσε στη δημοσιότητα και το σχέδιο του Δούκα για τα απορρίμματα της Αθήνας – με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος πως ο δήμος είναι 48ος στην ανακύκλωση από τους 66 της Περιφέρειας Αττικής.
«Στόχος μας είναι ο Δήμος Αθηναίων να πετύχει κατ’ ελάχιστον 50% μείωση της ποσότητας απορριμμάτων στο τέλος της πενταετίας 2024-2028», ανέφεραν, μιλώντας για προγράμματα πρόληψης με ειδικό σχεδιασμό για κάθε δημοτική ενότητα, επανασχεδιασμό της αποκομιδής και γρήγορη επέκταση της χωριστής συλλογής αποβλήτων τροφίμων.
«Πράσινος» συμβολισμός
Πέραν του αυτοδιοικητικού διακυβεύματος, ο Δούκας αποτελεί και έναν ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό συμβολισμό, καθώς θεωρείται από τα στελέχη του κόμματος πως αποτυπώνει στην πράξη την ανανέωση για την οποία μιλάει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Οσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν άνθρωπο ήπιων τόνων, που βάζει στόχο να καταθέτει πάντα εναλλακτικές προτάσεις όταν διαφωνεί σε κάτι (ακριβώς όπως το είδος αντιπολίτευσης που θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα) και προσδίδει τεχνοκρατικά στοιχεία στην πολιτική κατεύθυνση των δυνάμεων που τον στηρίζουν.
Το μεγαλύτερό του πρόβλημα σ’ αυτή τη φάση είναι η αναγνωρισιμότητά του, γι’ αυτό το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξήσει και τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, ενώ ενισχύει και το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτυώσης.
«Πολιτικό πρόσημο έχει, κομματικό όμως όχι δεν θα έχει», σχολίασε πρόσφατα ο ίδιος για την υποψηφιότητά του, θέτοντας έναν στόχο συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων στο πρόσωπό του. «Η ανάδειξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η ανάδειξη της αντιμετώπισής τους σε κεντρικό διακύβευμα δεν είναι ούτε κεντροαριστερή ούτε κεντροδεξιά πολιτική. Υπάρχουν πολιτικοί και στις δύο όχθες που αναγνωρίζουν τον κεντρικό χαρακτήρα αυτού του ζητήματος».