«Welt»: Υψηλή ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα
Παρά την κρίση στα ακίνητα, η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα αυξάνεται, ιδίως για τις πολυτελείς. Οπως διαβάζουμε στην Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αναφέρει πως «η Engel & Völkers παρατηρεί αυξημένη ζήτηση για ακίνητα διακοπών». «Στην Ευρώπη, οι παράκτιες περιοχές σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι από τις πιο δημοφιλείς περιοχές για αγορά εξοχικών κατοικιών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σβεν Οντια, παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers. Και υπογραμμίζει ότι η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα έχει αυξηθεί «σημαντικά». Για παράδειγμα, η Engel & Völkers καταγράφει αύξηση της ζήτησης για ακίνητα διακοπών στη χώρα κατά περίπου 15% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η ζήτηση καθοδηγείται από τους ξένους επενδυτές: ενώ το 2018 οι εν λόγω αγοραστές αντιστοιχούσαν περίπου στο 5% των αγοραστών στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό αποτελεί σήμερα περίπου το 15% – «με αυξητική τάση», σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Engel & Völkers. Η εθνικότητα των αγοραστών ποικίλλει αναλόγως με την τοποθεσία. Η ζήτηση στην Ελλάδα, για παράδειγμα, προέρχεται από μια αγοραστική πελατεία από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Από πέρυσι, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι από τις ΗΠΑ εκπροσωπούνται σαφώς και στην Ελλάδα. «Η χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και το ισχυρό δολάριο το 2022 έχουν αυξήσει την αγοραστική διάθεση, ειδικά στην κατηγορία των πολυτελών κατοικιών» εξηγεί ο Οντια.
Δεν βλέπουν παράταση του Fuel Pass
«Οχι» σε παράταση του Fuel Pass είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Παπαθανάσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι, αυτή τη στιγμή, το ενδεχόμενο για παράταση του Fuel Pass ή για κάτι παρόμοιο. «Ο,τι έχει ανακοινωθεί, έχει ανακοινωθεί. Αυτή είναι η δημοσιονομική δυνατότητα της οικονομίας μας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Τον Σεπτέμβριο έρχονται δύο αξιολογήσεις. Πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί για να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα. Τώρα κάνουμε ελέγχους και στα πρατήρια βενζίνης και έχουμε επιβάλει πρόστιμα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Διαβούλευση του εργασιακού
Μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να δοθεί στη διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με βασικό άξονα την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο δεν θα συμπεριληφθούν οι ασφαλιστικές διατάξεις αλλά μόνο το σκέλος των εργασιακών, ενώ εξετάζεται να ενταχθούν μόνο οι αλλαγές στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που την εφαρμόζουν οικειοθελώς.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής στο σύστημα «Εργάνη» μιας σειράς εντύπων (όπως για την προαναγγελία των υπερωριών), ενώ θα τους δίνεται περιθώριο ενός μήνα για να δηλώσουν τις μεταβολές στην εργασία.
Σε ό,τι αφορά τις δύο σημαντικές διατάξεις ασφαλιστικού χαρακτήρα που αφορούν:
n την κατάργηση της περικοπής 30% στους συνταξιούχους που απασχολούνται και
n τη συνταξιοδότηση όσων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ άνω των 20.000 ευρώ, παραπέμπονται σε νέο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο Υπουργικό στο τέλος Αυγούστου και έρθει στη Βουλή έως τον Δεκέμβριο, ώστε η εφαρμογή του νέου καθεστώτος να ξεκινήσει από 1/1/2024.
Θετική εξέλιξη, με προϋποθέσεις
Μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Eurobank. Σε σχετική ανάλυση της τράπεζας αναφέρεται ότι είτε ο υπολογισμός γίνει σε τρέχουσες είτε σε σταθερές τιμές, το κεντρικό συμπέρασμα της διεύρυνσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας από το 2011 μέχρι σήμερα δεν αλλάζει. Εντούτοις, υπολογίζοντας το άθροισμα των εξαγωγών και των εισαγωγών ως προς το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, παρατηρούμε ότι η ελληνική οικονομία παραμένει λιγότερο ανοιχτή σε σύγκριση με την ευρωζώνη, με τη διαφορά να ανέρχεται σε 18,5 μονάδες του ΑΕΠ το 2022 από το ιστορικό υψηλό των 24,7 μονάδων το 2011. Τα οφέλη από την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας είναι σημαντικά (ενίσχυση του ανταγωνισμού, εισαγωγή και διάχυση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και διάθεσης προϊόντων, διεύρυνση αγορών κ.ά.), ωστόσο ελλοχεύουν κίνδυνοι όταν μια τέτοια εξέλιξη δεν συνδυάζεται με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και με συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Αναβάθμιση: Moody’s για Τουρκία
Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η χώρα συνεχίσει και εμβαθύνει τις βασικές πολιτικές που εισήχθησαν μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο – και επί της ουσίας απορρίπτουν τα erdoganomics -, ανέφερε χθες η Moody’s Investors Service. «Η στροφή προς μία πιο ορθόδοξη, βασισμένη σε κανόνες και προβλέψιμη χάραξη πολιτικής είναι θετική και έρχεται νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του προσθέτοντας: «Η νέα οικονομική ομάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τον πληθωρισμό, να μειώσει τις μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες της Τουρκίας και να διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία». Τονίζει μάλιστα ότι η Τουρκία «άρχισε να διορθώνει σταδιακά την κατεύθυνση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής».
Νέο deal στον χώρο της μόδας
Η Tapestry, η μητρική εταιρεία λιανικής πώλησης των τσαντών και αξεσουάρ πολυτελείας Coach, ανακοίνωσε την εξαγορά της Capri Holdings, ιδιοκτήτρια επωνυμιών μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Michael Kors, Versace και Jimmy Choo. Οι κολοσσοί της μόδας γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι μέσα από ένα κύμα εξαγορών, καθώς οι παίκτες των ΗΠΑ αναζητούν μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. Η συμφωνία ανέρχεται σε περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια (7,7 δισ. ευρώ).