25 Ιούνιου 2023 ώρα 19:01. Τα πρώτα exit poll έχουν επιβεβαιώσει την αυτοδυναμία της ΝΔ και την είσοδο στο Κοινοβούλιο τριών κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της, πράγμα πρωτόγνωρο μεν αλλά αναμενόμενο δε. Το όλον της Κεντροαριστεράς γνώρισε μια στρατηγική ήττα μιας και το αθροιστικό σύνολο των όμορων (ή μη) ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνά το 30%. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη καθίζηση και το ΠΑΣΟΚ πήρε τα σπόρια της πτώσης του. Ο ψηφοφόρος που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώος, ψήφισε μαζικά τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα στις πρώτες θέσεις σε όλη την Αττική να εκλέγονται άτομα που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν (ή πολλές φορές αποτέλεσαν) μέλη κεντροαριστερών κυβερνήσεων. Το 41% της ΝΔ και η χαοτική διαφορά, ρίχνει στο καναβάτσο τον Αλέξη Τσίπρα και δεν αφήνει περιθώρια για χαμόγελα σε κανένα από τα δύο κόμματα.

11 Αυγούστου 2023. Σε λιγότερο από δύο μήνες, η κυβέρνηση κάθε μέρα που ξημερώνει ξυπνά με το άγχος των επόμενων ωρών. Η περίφημη μεστή διαχείριση κρίσεων δηλώνει βροντερά απούσα, το επιχείρημα της «ασφάλειας» μοιάζει ένα κακό ανέκδοτο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μένει στη θέση του επειδή ο προκάτοχός του είχε απομακρυνθεί λίγες μέρες πριν. Υπό άλλες συνθήκες, εν μέσω καταστροφικών φωτιών και μιας αποτυχημένης «διακριτικής εποπτείας» σε ναζιστές χούλιγκαν, η αντιπολίτευση θα είχε ήδη κηρύξει έναν ανένδοτο. Θα έθετε ως πρώτο στοίχημα την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όντας πανέτοιμη να εκμεταλλευτεί τη χαλαρή –  πολλές φορές και καταδικαστική – κυβερνητική ψήφο.

Στις σημερινές συνθήκες τα δύο κόμματα που διεκδικούν να γίνουν ο άλλος πόλος και κάποια στιγμή να ξαναβρεθούν σε τροχιά εξουσίας, αντιδρούν σπασμωδικά χωρίς να κατανοούν τις ταχύτητες της νέας εποχής. Το ΠΑΣΟΚ έχασε μια πρώτη ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δεχτεί ένα ισχυρό νοκντάουν. Νοκάουτ δεν υπήρξε και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα άνοιξε την κούρσα της διαδοχής. Η αρχική κωλυσιεργία του ΣΥΡΙΖΑ στην άμεση ανάδειξη ισχυρού επικεφαλής της ΚΟ ομάδας με τις προγραμματικές δηλώσεις, φαίνεται να μην αποτέλεσε το έναυσμα αντεπίθεσης για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δρα σαν έναν φοιτητή που έχει αέναο πανεπιστημιακό χρόνο και δεν κατανοεί πως τα χρόνια που χάνει μέχρι την αποφοίτηση δεν ξανάρχονται. Οι επιλογές προσώπων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν καθυστερήσει και η συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων τα οποία θα αναδείξουν το, ακόμη και τις δύσκολες εποχές, ισχυρό ΠΑΣΟΚ μοιάζει με άλυτο γρίφο.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα και με την πρόσφατη έρευνα της Good Affairs (ΒΗΜΑ 31/7) δείχνει να ξεπερνά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα χωρίς περαιτέρω απώλειες, μιας και η φερόμενη εικόνα πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταρρεύσει χωρίς τον πανίσχυρο ηγέτη, μάλλον απέχει από την πραγματικότητα. Οι ψηφοφόροι έχουν προσδοκίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μια «μερκελοποίηση» της ελληνικής πολιτικής ζωής δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη κατάσταση, εκτός αν τα ίδια τα κόμματα που θέλουν να αμφισβητήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την καθημερινότητα. Η Εφη Αχτσιόγλου, πέραν του γεγονότος πως απευθύνεται στον «όλον ΣΥΡΙΖΑ», φαίνεται να προηγείται καθαρά από κάθε αντίπαλό της και να βάζει ένα χειρόφρενο στην πτώση του κόμματος. Είναι στο χέρι της, εφόσον εκλεγεί, να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση στον χώρο της ταλαιπωρημένης Κεντροαριστεράς και να φανεί αν μπορεί να γίνει ο άλλος πόλος, κόντρα σε μια κυβέρνηση που ξεκίνησε με το αριστερό τη 2η θητεία της. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες αλλά και η ανηφόρα δύσβατη.

Ο Γιώργος Τράπαλης είναι data analyst