Θα είναι η υποπαραλλαγή «Eris» ο νέος εφιάλτης για την Ελλάδα τον χειμώνα που έρχεται; Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά.

H αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα κάνει τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οπως επισημαίνουν, παρά την έξαρση στη διασπορά του ιού, το υγειονομικό σύστημα μέχρι στιγμής αντέχει, όμως απαιτείται προσοχή για τη συνέχεια.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΔΥ, από τις 31 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου οι εισαγωγές στα  νοσοκομεία λόγω Covid-19 σημείωσαν αύξηση κατά 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών που είχε καταγραφεί τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Εκτός από τις εισαγωγές, που ανήλθαν στις 469, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε επίσης αύξηση κατά 33% ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε σημειώσει άνοδο της τάξεως του 125%.

Από τις 31 Ιουλίου ως τις Αυγούστου 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 με διάμεση ηλικία τα 86 έτη, ενώ την αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 επιβεβαίωσε και η επιτήρηση του ιού στα αστικά λύματα, καθώς εντοπίστηκε σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, εισαγωγών, διασωληνωμένων και θανάτων και αυτό οφείλεται στη νέα παραλλαγή Eris που βρήκαμε και στο δικό μας εργαστήριο στην Κρήτη, στα τέλη Μαΐου.

Τώρα, εντοπίζεται στο 69% των περιπτώσεων στην Κρήτη. Ανάλογα θα είναι τα ποσοστά της Eris και στην υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε προ ημερών ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. «Αυτό εγείρει ανησυχίες για έναν δύσκολο χειμώνα», πρόσθεσε.

Δεν «κοιμάται» το καλοκαίρι

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, όπου ενώ μέχρι τις 20 Ιουλίου νοσηλεύονταν δύο ή τρία περιστατικά με Covid-19, ξαφνικά εκτοξεύθηκαν στα 29 με κάποιους να είναι διασωληνωμένοι.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων στην καρδιά του καλοκαιριού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο SARS-Cov-2 δεν είναι ένας συνηθισμένος αναπνευστικός ιός ο οποίος «κοιμάται» το καλοκαίρι και ξυπνάει κάθε φθινόπωρο ή χειμώνα και άνοιξη.

«Είναι ένας διαχρονικός και μη εποχιακός ιός, το προφίλ και η δυναμική του οποίου εξαρτάται απολύτως από το επίπεδο των κοινωνικών επαφών», λένε.

Τα ταξίδια, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, τα πανηγύρια και οι αυξημένες μετακινήσεις αυτής της περιόδου αποτελούν τις βασικές αιτίες για τη μεγάλη διασπορά του ιού. Από την άλλη, επικρατεί προβληματισμός για το τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο όταν τα παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία και οι ενήλικες στους χώρους εργασίας, ενώ θα αυξηθεί γενικότερα ο χρόνος παραμονής σε κλειστούς χώρους λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Σχολιάζοντας το θέμα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος δήλωσε πως το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 «μειώνει λίγο την ικανότητα ανοσίας μας» και υπενθύμισε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από το εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου. Παράλληλα, συνέστησε ψυχραιμία.

«Στην Ελλάδα και σε άλλες πέντε χώρες της Ευρώπης έχουμε μια αύξηση του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η οποία ήταν πιο μεγάλη την τελευταία εβδομάδα. Θα πρέπει να μην πανικοβαλλόμαστε. Πάντοτε ο κορωνοϊός θα κάνει μικροεξάρσεις και υφέσεις», είπε.

Σημειώνεται πως η υποπαραλλαγή της Ομικρον, Eris, πρωτοεμφανίστηκε στις 3 Ιουλίου 2023 στην Ασία. Τα πέντε συμπτώματα που προκαλεί είναι: Καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση – ήπια ή σοβαρή – φτάρνισμα και πονόλαιμος.