Γενικά τα μεγάλα και θερμά επεισόδια προς το παρόν έχουν αποφευχθεί στην κούρσα διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ των υποψηφίων. Ακόμα και υπό μία έννοια κοινοί τόποι έχουν βρεθεί, αφού στα περιστατικά σεξιστικών επιθέσεων η Εφη Αχτσιόγλου είχε τη στήριξη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά, και μάλιστα με δηλώσεις των δύο.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως συχνά κάτω από τα ραντάρ του δημόσιου λόγου δεν διεξάγεται μια σφοδρή αντιπαράθεση που ενίοτε λαμβάνει τη μορφή βολών απευθείας, έμμεσων ριπών αλλά και τρολαρισμάτων μεταξύ των «μνηστήρων» ή ακόμα και ευρύτερα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενα τέτοιο τρολάρισμα ήταν αυτό του Τσακαλώτου που έδειχνε προς τη μεριά του Παππά προσφάτως.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών λοιπόν λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Κεφαλλονιά, όπου έκανε περιοδεία, επέλεξε να φωτογραφηθεί στην οδό Ριζοσπαστών και μπροστά από την προτομή του Ηλία Ζερβού Ιακωβάτου, λέγοντας στο fb πως «αποχωρώ από την Κεφαλονιά και τη ζεστή φωλιά των Ριζοσπαστών (Οδός Ριζοσπαστών & προτομή Ηλία Ζερβού Ιακωβάτου), που τον 19ο αιώνα έφεραν τις πρώτες σοσιαλιστικες ιδέες και το αίτημα της ψήφου των γυναικών».
Ηταν μια «τρολ» μομφή στον Παππά που συχνά έχει σταθεί κριτικός σε μια ταυτοτική αναδίπλωση του νέου ΣΥΡΙΖΑ στη «ζεστή φωλιά του ριζοσπαστισμού».
Ο Παππάς πρόσφατα εξάλλου είπε πως «δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε μερικότητες, να πούμε ότι μας αφορά μόνο μία παράδοση του αριστερού και προοδευτικού κινήματος στην Ελλάδα».
Είναι διακριτό πια πάντως πως οι δύο τους έχουν την πιο σαφή γραμμή για την επόμενη μέρα του κόμματός τους, πράγμα που αποκωδικοποιεί και την πιο σαφή τους αντιπαράθεση.
Η Αχτσιόγλου κατά Πολάκη
Πιο ευθεία βολή, από την άλλη, ήταν αυτή που εξαπέλυσε η Εφη Αχτσιόγλου κατά του Παύλου Πολάκη σε πρόσφατη συνέντευξή της (στο Κόκκινο), όπου μιλώντας για το κείμενο υποστήριξής της για τις σεξιστικές επιθέσεις που δέχθηκε, αλλά και τις δηλώσεις στήριξης από τους συνυποψηφίους της, η ίδια ανέφερε πως «είναι βάσιμα αυτά που λένε οι συντρόφισσες, δηλαδή πράγματι εξακολουθεί να υπάρχει στην ελληνική κοινωνία έντονο σεξιστικό υπόβαθρο, απόρροια μιας σκληρά δομημένης πατριαρχικής κοινωνίας».
Τόνισε ότι «αυτό υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό στα ΜΜΕ, δυστυχώς υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πολιτική και δυστυχώς – για να είμαστε ειλικρινείς – υπάρχει σε πολύ μικρότερο βαθμό και στην Αριστερά, μπορεί να μην είναι το κυρίαρχο, αλλά δυστυχώς υπάρχει».
Και, τέλος, ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι οι χαρακτηρισμοί από συντρόφους “περί καλλιστείων” ή τέτοιου τύπου γλώσσες που έχουν χρησιμοποιηθεί μπορούν να γίνονται ανεκτοί μέσα στην Αριστερά, διότι αποτελούν μεταφορά σεξιστικών προτύπων». Συμπλήρωσε, έτσι, πως όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς «η γλώσσα παράγει ιδεολογία».
Ως γνωστόν για «καλλιστεία» σε σχέση με την κούρσα του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί στην ομιλία του ο Παύλος Πολάκης στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Και ο Τζουμάκας από τη μεριά του εξαπολύει τις δικές του βολές κατά των συνυποψηφίων του συχνά, κάνοντας λόγο πως δεν κάνουν πολιτική αλλά συνδικαλισμό ενώ ο ίδιος – όπως και ο Ν. Παππάς βέβαια – επιμένει σε μια παραταξιακή ρητορική που θα κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου κόμμα εξουσίας.
Εν τω μεταξύ στον οδικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ, το Διαρκές Συνέδριο (θα είναι και με φυσική παρουσία των μελών αλλά και με ιντερνετική) του κόμματος θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες για την Προεδρία, ενώ η σύνθεση του συνεδρίου θα είναι ίδια με του προηγούμενου.
Για την κατάθεση υποψηφιότητας για πρόεδρο απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της ΚΕ, ενώ για τις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή δεν θα απαιτούνται υπογραφές.
Εδώ πολλοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και υποψηφιότητες-εκπλήξεις, όπως του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου (ο οποίος δεν έχει αποκλείσει μια δική του κάθοδο) αλλά και του Παύλου Πολάκη (ο οποίος έχει ανακινήσει ένα τέτοιο σενάριο μέσω των παρεμβάσεών του στα κοινωνικά δίκτυα).