Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έζησε μια θητεία αλλεπάλληλων κρίσεων. Αυτή, προτού καν συμπληρώσει τις 100 πρώτες μέρες της, μετρά ήδη δύο.
Πριν παραδεχτεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου ότι η είσοδος ενός κομβόι κροατών χούλιγκαν που διέσχισε τη μισή χώρα σαν να κάνει τουρισμό ήταν μια «κραυγαλέα, τραγική αποτυχία» της Ελληνικής Αστυνομίας γεμάτη «πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα», οι κυβερνητικοί άφησαν τα εκλογικά μεθεόρτια για να προσπαθήσουν να σβήσουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τις μεγάλες φωτιές του Ιουλίου.
Το καλοκαίρι του 2023 – όπως κι εκείνα του 2022, του 2021 αλλά και του 2020 – είναι γεμάτο γεγονότα τα οποία επιβεβαιώνουν όσους λένε ότι η permacrisis δεν έχει εποχή.
Ο απολογισμός των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου μήνα καταγράφεται σε μια μεγάλη λίστα.
Τέσσερις άνθρωποι, δύο πιλότοι Canadair και δύο πολίτες νεκροί, χιλιάδες καμένα στρέμματα, περισσότεροι από 25.000 πυρόπληκτοι τουρίστες στη Ρόδο, το 80% του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της Μαγνησίας κατεστραμμένο και το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων μαυρισμένο από τις εκρήξεις σε μια επίλεκτη πτέρυγα μάχης.
Στον κατάλογο μπορούν φυσικά να προστεθούν ένας καρατομημένος υπουργός Προστασίας του Πολίτη που έλειπε σε διακοπές κι ένας περιφερειάρχης, ο οποίος έχασε τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και αποσύρθηκε από τη μάχη των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών χορεύοντας ζεϊμπέκικο.
Η «επισύνδεση»
Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι κυβερνώντες κλήθηκαν να διαχειριστούν κρίσεις εν μέσω θέρους.
Πέρυσι, στις αρχές Αυγούστου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε αντιμέτωπη με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με την πιο σοβαρή δηλαδή ενδοκυβερνητική κρίση της πρώτης τετραετίας, η οποία ξέσπασε μέσα στον στενό πυρήνα του Μαξίμου όταν έγινε γνωστή η «επισύνδεση» στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.
Τότε, παρά τη γρήγορη απομάκρυνση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και του διοικητή της ΕΥΠ, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εκστόμισε για πρώτη φορά τη λέξη «συγγνώμη» – μια λέξη που είθισται να αποφεύγουν οι επικεφαλής κυβερνήσεων προκειμένου να μην μπουν στο κάδρο των ευθυνών.
Εναν χρόνο νωρίτερα, οι στάχτες από τη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια – που σταμάτησε στη θάλασσα -, την Αττική – που έφτασε μέχρι τη Βαρυμπόμπη – και την Ηλεία – που απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας – μουτζούρωσαν για πρώτη φορά το αφήγημα του επιτελικού κράτους πάνω στο οποίο βασιζόταν η δημοσκοπική υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος.
Ηταν, μάλιστα, η πρώτη κρίση που άγγιξε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνώρισε ον κάμερα τις «αστοχίες» και τις «παραλείψεις» του κρατικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με αναλύσεις της εποχής, η κυβερνητική παραδοχή της έλλειψης συντονισμού ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες είχε γειώσει τη νεοδημοκρατική κυβέρνηση – η οποία απολάμβανε υψηλά ποσοστά αποδοχής – στο επίπεδο όσων είχαν προηγηθεί.
Η κρίση στο Αιγαίο
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020, η Αθήνα πέρασε 33 μέρες παρακολουθώντας το τουρκικό σεισμογραφικό «Ορούτς Ρέις» να κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το σκάφος είχε μπει ακόμη και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τα ελληνικά πολεμικά πλοία το είχαν περικυκλώσει και η κοινή γνώμη της χώρας αναρωτιόταν αν Ελλάδα και Τουρκία θα οδηγηθούν σε θερμό επεισόδιο.
Αφού το «Ορούτς Ρέις» πάγωσε τις έρευνες και τα πολεμικά πλοία της γειτονικής χώρας αποχώρησαν, ανώτατες στρατιωτικές πηγές αποκάλυψαν ότι είχαμε φτάσει ένα βήμα πριν από την εξέλιξη που φοβόντουσαν οι πολίτες.
Εκείνη η κρίση, βέβαια, δεν είχε επηρεάσει το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης αρνητικά.
Το αντίθετο, μια και οι προκλήσεις της Αγκυρας πάντα συσπειρώνουν, προκαλώντας το φαινόμενο που στην κοινωνιολογική αργκό αποκαλείται «στοίχιση με τη σημαία».
Παρ’ όλ’ αυτά, οι στιγμές υπήρξαν εξαιρετικά κρίσιμες.