Ανοδική πορεία διατήρησαν και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ιδιαίτερα για την αγορά ακινήτων, καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 32,9%.

Σύμφωνα με την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2022-2023, διαμορφώθηκαν σε 0,5 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία του προηγούμενου έτους, κατά οποίο σημείωσαν μέση ετήσια αύξηση 68%, φθάνοντας τα 2 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνεται στην Εκθεση, τους πρώτους μήνες του 2023 η ελληνική αγορά ακινήτων, και ειδικά το υψηλών προδιαγραφών τμήμα της, συνέχισε να αναπτύσσεται, και αυτό παρά τις αβεβαιότητες από τις αρχές του 2022 που δημιούργησαν ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι επιβαρύνσεις στο κόστος ενέργειας και υλικών, που κράτησαν υψηλά τις τιμές.

 Για το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι συνολικές ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν τα 4,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι άμεσες ξένες επενδύσεις τα 2,1 δισ. ευρώ, σε ακίνητα τα 0,5 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου (μετοχές, ομόλογα) έφτασαν το ίδιο διάστημα στα 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το α’ τρίμηνο του έτους οι συνολικές επενδύσεις ξένων στη χώρα μας έχουν διαμορφωθεί στα 619,2 δισ. ευρώ, με τις άμεσες να είναι στα 52,8 δισ. ευρώ και τις έμμεσες, δηλαδή μετοχές ομόλογα, έντοκα κ.λπ. να έχουν φθάσει τα 566,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον οι ξένες επενδύσεις στα ελληνικά ακίνητα είναι 5,4 δισ. ευρώ υψηλότερες από ό,τι οι επενδύσεις Ελλήνων σε ακίνητα στο εξωτερικό.

Ανταγωνιστικότητα

Για το 2023 η συμβολή των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι αυξητική λόγω της ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας της χώρας και του βελτιωμένου οικονομικού κλίματος. Μάλιστα για το σύνολο του έτους αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, υποστηριζόμενες, όπως αναφέρει και η Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος 2022-2023, από την επιτάχυνση και των ιδιωτικοποιήσεων ως αποτέλεσμα συναλλαγών και έργων που βρίσκονται στην τελική φάση υλοποίησής τους. Παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στη χώρα πριν από την πανδημία με στόχο τη μείωση της φορολογίας, τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος για επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και η πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τους ξένους επενδυτές. Πάντως, όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος, το επόμενο διάστημα το ζητούμενο είναι η αύξηση του ποσοστού των ξένων άμεσων επενδύσεων να κατευθύνεται στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας και να διευρύνουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Τους τελευταίους μήνες έντονη είναι η κινητικότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο με κατασκευές και ανακαινίσεις πολυτελών μονάδων, αλλά και στον κλάδο των logistics, ενώ αυξάνονται και οι παραγωγικές επενδύσεις, καθώς επιχειρήσεις από τον κλάδο της βιομηχανίας έχουν ανακοινώσει επενδύσεις σε τομείς όπως η παραγωγή τσιμέντου, αλουμινίου, θερμαινόμενων προϊόντων καπνού κ.ά., ενώ και στον κλάδο της ενέργειας και των κέντρων δεδομένων (data centers) πραγματοποιούνται επενδύσεις προερχόμενες από το εξωτερικό.