Η έναρξη της χειμερινής σεζόν, για κάθε πασόκο που σέβεται τον εαυτό του, προσδιορίζεται χρονικά από την επέτειο της ίδρυσης του κόμματος – το οποίο αυτή τη χρονιά γιορτάζει 49 χρόνια ζωής.

Και φέτος, ο εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για το ΠΑΣΟΚ, στο σημείο που περίμενε να βρεθεί εδώ και μια δεκαετία: οι τελευταίες εθνικές εκλογές έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικά επίπεδα που έχει να βρεθεί από το 2012, ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από τη θέση του και η δημοκρατική παράταξη επιβεβαίωσε το διψήφιο ποσοστό που έβλεπε στις δημοσκοπήσεις.

Το σύνθημα που έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το πέρας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης είναι πως η προσπάθεια δεν τελείωσε – αντιθέτως, ο εκλογικός κύκλος βρίσκεται στη μέση του: η Χαριλάου Τρικούπη θέλει οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να αποτελέσουν το επόμενο βήμα επέκτασης του ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χώρο, ώστε, στις ευρωεκλογές του 2024, να μπορέσει να αλλάξει τους συσχετισμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ και να θεωρείται ο βασικός προοδευτικός πόλος.

Αυτή είναι η πρώτη ιδιαιτερότητα της φετινής επετείου, η οποία λειτουργεί και ως εναρκτήριο λάκτισμα για την παραγωγή πολιτικής, με ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα ανοίξει επί της ουσίας στην ΔΕΘ.

Η δεύτερη είναι πως φέτος, η συμβολική σύγκριση στον προοδευτικό χώρο έρχεται και με το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα λάβει χώρα στις 2 του μήνα – μια μέρα νωρίτερα.

Τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να βρίσκεται σε περιδίνηση μετά την αποχώρηση του Τσίπρα από την ηγεσία, η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει η δική της φθινοπωρινή πρώτη να αποτυπώνει την εικόνα ενός κόμματος σε άνοδο – δεν είναι λίγα τα κεντροαριστερά στελέχη που ποντάρουν στην αποδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και στην εσωστρέφεια που θα αποτυπωθεί στο συνέδριό του, στο οποίο αναπόφευκτα θα γίνει και αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Χωρίς παρατράγουδα

Αυτή τη φορά, άρα, η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη μπορεί να είναι πιο λιτή, όμως επιβάλλεται επικοινωνιακά να είναι άψογη, χωρίς παρατράγουδα και εκπλήξεις την τελευταία στιγμή – η άτυπη μάχη που διεξάγεται στο παρασκήνιο για την επικράτηση στον προοδευτικό χώρο αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, και ζήτημα εικόνας.

Γι’ αυτό παρότι ο εορτασμός θα είναι μονοήμερος, σε πιο χαμηλούς τόνους από τον περσινό, θα διατηρήσει τα στοιχεία του φεστιβάλ που ενσωματώθηκαν πέρσι στην επέτειο – με απώτερο στόχο να υπάρξει ανταπόκριση και από ένα νεότερο ηλικιακά ακροατήριο, ο οποίος σε γενικές γραμμές επετεύχθη, όπως φάνηκε και από την ανάλυση του exit poll, που έδειξε αυξημένα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις νεότερες ηλικίες.

Ο τόπος συνάντησης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα είναι γι’ άλλη μια φορά το Ζάππειο, ενώ το πρωινό της Κυριακής, μέχρι και την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη που θα δώσει το στίγμα της προσπάθειας του κόμματος για τον επόμενο χρόνο, θα λάβουν χώρα θεματικές συζητήσεις – δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και ένα θεματικό τραπέζι που θα αφορά την αυτοδιοίκηση, λόγω των εκλογών που θα λάβουν χώρα στις αρχές του Οκτωβρίου.

Παρότι αγώνες μπάσκετ και πινγκ πονγκ αυτή τη φορά δεν θα γίνουν, υπάρχει η σκέψη μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει συναυλία, έτσι ώστε να διατηρηθεί η μουσική παράδοση χαλάρωσης από την περσινή αντίστοιχη διαδικασία.