Η Πολωνία σχεδιάζει να μετακινήσει έως και 10.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να υποστηρίξει τη συνοριακή φρουρά, ανακοίνωσε χθες ο πολωνός υπουργός Αμυνας Μάριους Μπλάσζακ.
Περίπου 10.000 στρατιώτες θα βρίσκονται στα σύνορα, εκ των οποίων οι 4.000 θα υποστηρίζουν άμεσα τη Συνοριακή Φύλαξη και οι 6.000 θα είναι στην εφεδρεία» ανέφερε σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο.
Μεταφέρουμε τον στρατό πιο κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να τρομάξουμε τον επιτιθέμενο ώστε να μην τολμήσει να μας επιτεθεί» τόνισε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Μασιέ Βάζικ είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η Πολωνία θα στείλει 2.000 επιπλέον στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, όμως ο αριθμός φαίνεται να αυξήθηκε σημαντικά λόγω φόβων για τη ρωσική επιθετικότητα.
Η Βαρσοβία ανησυχεί όλο και περισσότερο για τη συνοριακή περιοχή από τότε που εκατοντάδες σκληραγωγημένοι και ετοιμοπόλεμοι μισθοφόροι της Βάγκνερ έφτασαν στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Οι ασκήσεις
Η Λευκορωσία συνεχίζει τις στρατιωτικές της ασκήσεις κοντά στα σύνορα αυτή την εβδομάδα και ο Λουκασένκο έχει πει πολλές φορές ότι εκείνος είναι που περιορίζει τους μαχητές της Βάγκνερ οι οποίοι θέλουν να επιτεθούν στην Πολωνία.
Η πολωνική κυβέρνηση έχει παρατηρήσει επίσης μια αύξηση στον αριθμό των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορά της τους τελευταίους μήνες και θεωρεί ότι αυτό αποτελεί κίνηση των ρώσων και των Λευκορώσων για να αυξήσουν την πίεση στη χώρα που υποστηρίζει την Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της συνοριακής φρουράς, Τόμας Πράγκα, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι 19.000 άνθρωποι έχουν προσπαθήσει μέχρι στιγμής να περάσουν παράνομα τα σύνορα Πολωνίας -Λευκορωσίας φέτος, σε σύγκριση με 16.000 όλον τον περασμένο χρόνο.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες λευκορώσοι αντίπαλοι του προέδρου της Αλεξάντερ Λουκασένκο πραγματοποίησαν πορεία στη Βαρσοβία για να τιμήσουν την τρίτη επέτειο από την αποτυχημένη προσπάθειά τους να τον ανατρέψουν σε εκλογές που καταγγέλλουν ως νοθευμένες.
Οι διαδηλώσεις είχαν διαρκέσει επί μήνες μετά τη νίκη του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου 2020. Οι δυτικές χώρες υποστήριξαν το αίτημα των διαδηλωτών για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Λευκορωσία.
Βίαιη καταστολή
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λουκασένκο κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις, προκαλώντας μαζική έξοδο Λευκορώσων, πολλοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στη γειτονική Πολωνία.
«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα, τρία χρόνια από την έναρξη των διαδηλώσεών μας ενάντια στον Λουκασένκο, ο οποίος έκλεψε τις εκλογές μας και τη χώρα μας» δήλωσε η 54χρονη γιατρός Σβιατλάνα Μισούροβα.
Οι εξόριστοι αντίπαλοι του Λουκασένκο συναντήθηκαν στη Βαρσοβία την Κυριακή για να επιδείξουν ενότητα και να σχεδιάσουν στρατηγική, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης διαβατηρίων της «Νέας Λευκορωσίας», μιας κίνησης να υπάρξει εξόριστη κυβέρνηση της χώρας.
Ενώ η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία είναι ενωμένη από την οργή της για τη διακυβέρνηση του Λουκασένκο, είναι διχασμένη ως προς τις τακτικές.
Οσον αφορά τον πόλεμο, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι κατέρριψε 11 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στην Κριμαία κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και άλλα δύο drones που πετούσαν προς τη Μόσχα.
Από τη μεριά της, η ουκρανική αεράμυνα ισχυρίζεται ότι κατέρριψε επτά από τα δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Shahed» που εκτοξεύτηκαν χθες από τη Ρωσία προς το Κίεβο και το Χμελνίτσκι.