Το Νο 1 μέτωπο για την κυβέρνηση, τόσο εν μέσω θέρους όσο και για το φθινόπωρο που έρχεται, είναι της καθημερινότητας.
Βέβαια, αυτό χωρίζεται σε μια σειρά από μικρότερα μέτωπα, τα οποία απαιτούν όλα προσοχή και σχεδιασμένες κινήσεις ώστε να αποφευχθεί η φθορά που είθισται να προκαλούν όσα προβλήματα αγγίζουν τους πολίτες.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο, αναγνωρίζοντας ότι στις δεύτερες θητείες δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, έχει δώσει εντολή προς κάθε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου να βρίσκονται αμέσως λύσεις σε οποιοδήποτε θέμα προκύπτει.
Ωστόσο, τα μέτωπα που κρίνονται ως σημαντικότερα στην παρούσα περίοδο είναι ο «πόλεμος» κατά της κλιματικής αλλαγής – η πρόληψη και η αντιμετώπιση δηλαδή των πυρκαγιών -, εκείνο της ακρίβειας και τέλος αυτό της ασφάλειας.
Ο περιορισμός των επιπτώσεων του τελευταίου κύματος ανατιμήσεων αποτελεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μία από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ετσι, εκτός από τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν με το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο, ήδη υπουργοί σαν τον Χρήστο Σταϊκούρα ανακοινώνουν τις σχετικές αποφάσεις που υπογράφουν – όπως εκείνη για το κονδύλι 4,81 εκατoμμυρίων ευρώ που αφορά 30 αστικά και 62 υπεραστικά ΚΤΕΛ και διασφαλίζει, κατά τα υπουργικά λεγόμενα, «έγκαιρα τις δωρεάν ή μειωμένου κόστους μετακινήσεις των φοιτητών με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ» π.χ. -, ενώ άλλοι, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ζητούν από τα σουπερμάρκετ να ρίξουν τις τιμές υιοθετώντας νέα σχετικά με το καλάθι του νοικοκυριού μέτρα ή ετοιμάζουν το καλάθι των σχολικών.
Το δε υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έπειτα από συνάντηση με τους εκπροσώπους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας – οι οποίοι ετοιμάζονται να αυξήσουν τα διόδια από τον επόμενο μήνα -, βγάζει δελτίο Τύπου προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες πως «το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των εταιρειών».
Οι εξαγγελίες
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τις εξαγγελίες που θα γίνουν από τη βήμα της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, αυτές θα αφορούν συνταξιούχους, μισθωτούς, νεολαία και οικογενειάρχες.
Στα μέτρα τα οποία εξετάζονται περιλαμβάνεται η επέκταση του Μarket Pass μέχρι το τέλος του 2023, η αύξηση του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης – αλλά και το ενδεχόμενο επαναφοράς του Fuel Pass εφόσον συνεχιστεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου -, ένα νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.
Πέρα από το να ανταποκριθούν στην πρόκληση της μη επανάληψης ενός σκηνικού σαν αυτό του Ιουλίου, με μεγάλες πυρκαγιές να ξεφεύγουν από τον έλεγχο σε πολλές περιοχές της επικράτειας, οι επιτελείς του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας έχουν λάβει εντολή να υλοποιήσουν όλα τα συζητηθέντα μέτρα μέσα στον Αύγουστο.
Ηδη σε συνεργασία με το Δικαιοσύνης γίνεται και η επεξεργασία του σχεδίου που θα αυστηροποιεί τις ποινές για τους εμπρηστές.
Παράλληλα, το φθινόπωρο αναμένεται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με το οποίο θα δίνονται οικονομικά κίνητρα σε συνεταιρισμούς και ιδιώτες για την απομάκρυνση της βιομάζας από τα δάση. Κρίσιμη θεωρείται επίσης η ταχύτητα με την οποία θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους.
Το μέτωπο της ασφάλειας
Μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, άνοιξε και πάλι το μέτωπο της ασφάλειας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει να διεξαχθεί η ανακοινωθείσα ΕΔΕ μέσα σε έναν μήνα, ενώ έχει προαναγγείλει κι άλλες καρατομήσεις στην Ελληνική Αστυνομία.
Στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται, λένε πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «να εξεταστούν συνολικά 15 – 20 άτομα του Σώματος, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ηπειρος, Δυτική Ελλάδα, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών». Το στοίχημα, επιμένουν κυβερνητικοί που υποστηρίζουν ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι, είναι να ανασυνταχθεί η Αστυνομία «ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών».