Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που εμφανίζει διψήφια ποσοστά ανατιμήσεων στα τρόφιμα και μονοψήφιο ποσοστό μεταβολής στον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έχουν επηρεάσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η μεγάλη άνοδος των τιμών στο ελαιόλαδο έχει κάνει τη μεσογειακή διατροφή αρκετά ακριβή σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Ο δείκτης τιμών του Bloomberg έδειξε ότι τα γαλλικά νοικοκυριά έπρεπε να ξοδέψουν 8,4% περισσότερα τον προηγούμενο μήνα για να προετοιμάσουν ένα ck au vin σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Στην Ισπανία, η προετοιμασία του εθνικού πιάτου παέγια έγινε τον Ιούλιο ακριβότερη κατά 15,1%λόγω της σχεδόν κατά 40% αύξησης του κόστους του ελαιολάδου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου.Η χώρα έχει βιώσει μια άνευ προηγουμένου ξηρασία που έχει καταστρέψει σχεδόν τη μισή παραγωγή. Και εδώ, ο γενικός πληθωρισμός είναι χαμηλότερος και για το 2023 εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 3,2%.Το κόστος του ελαιολάδου επηρεάζει επίσης την Ιταλία, όπου ο δείκτης Pizza Margherita του Bloomberg σημείωσε άνοδο 13,5% αυτόν τον μήνα.
Έντυπη Έκδοση - Οικονομία