Η εξασφάλιση της χρυσής βίζας συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές, με πολίτες τρίτων χωρών να κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των επενδύσεων. Ωστόσο, από το 2022 μέχρι σήμερα παρατηρούνται δύο σημαντικές αλλαγές. Πρώτον, περιορίστηκε ο ρόλος της χρυσής βίζας ως μοναδικού κινήτρου για επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα. Δεύτερον, υπήρξαν αλλαγές στις χώρες προέλευσης των κεφαλαίων.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν την Ελλάδα για να επενδύσουν ανεξάρτητα από το κίνητρο της golden visa. Εταιρείες real estate, επιχειρήσεις που βλέπουν την Ελλάδα ως σταθμό για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στην ευρύτερη περιοχή, ψηφιακοί νομάδες αλλά και συνταξιούχοι από χώρες του εξωτερικού ψήφισαν Ελλάδα με τις αγορές τους σε ακίνητα επαγγελματικά ή για κατοικία. Σε αυτό βοήθησαν και τα σύγχρονα και μοντέρνα ακίνητα που κατασκευάζονται για επαγγελματικά και για οικιστικά, αλλά και από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και ανεπτυγμένη χώρα – ιδανικός προορισμός για εκείνους που θέλουν ένα ακίνητο για εκμετάλλευση ή για ιδιόχρηση.
Tην προηγούμενη δεκαετία, η Κίνα αποτελούσε το μεγάλο κεφάλαιο των αγοραστών με δεκάδες συναλλαγές να έχουν πραγματοποιηθεί από πολίτες της χώρας αυτής. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει και νέοι δυναμικοί επενδυτές προέρχονται από χώρες όπως είναι το Ισραήλ, η Ελβετία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Βρετανία και η Κύπρος. Ακόμα και η Βουλγαρία και η Αίγυπτος έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι επενδύσεις τους εντοπίζονται σε κατοικίες και σε επαγγελματικά ακίνητα.
Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει «ψωμί» και αυτό δείχνουν οι αριθμοί, αφού από τα 875 εκατ. ευρώ το 2020 μέσα σε μία τριετία και παρά τη διεθνή κρίση εισέρευσαν και επενδύθηκαν στην Ελλάδα πάνω από τα διπλάσια κεφάλαια τα τελευταία χρόνια.
Οι αριθμοί
Σύμφωνα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 σημειώθηκε εισροή κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων από ξένους της τάξης των 1,975 δισ. ευρώ, όταν το 2021 το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 1,176 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση 65%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στα οικιστικά ακίνητα έφτασε τα 500 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης η μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων (1,26 δισ. ευρώ) το 2022 πραγματοποιήθηκε από χώρες όπως είναι η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, η Ελβετία , το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Οι επενδύσεις από τις χώρες αυτές ξεπερνούν το 50% των συνολικών σε ελληνικά ακίνητα. Παράλληλα σημαντική ήταν η αύξηση από χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, με τις συνολικές αγορές να διαμορφώνονται στα 590 εκατ. ευρώ, 25% υψηλότερα από το 2021, ενώ οι επενδύσεις από άλλες χώρες της ΕΕ εκτός ευρωζώνης έδειξαν ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα, με επενδυτές από τη Βουλγαρία να αγοράζουν ακίνητα που ξεπέρασαν τα 53 εκατ. ευρώ όταν το 2021 ήταν 31 εκατ. ευρώ και την Τσεχία με 12 εκατ. ευρώ από 8 το 2021 και τη Ρουμανία 15 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. έναν χρόνο πριν. Από τις χώρες εντός ΕΕ, η Γερμανία αποδείχθηκε η πλέον δυναμική αγορά, με επενδύσεις που έφτασαν τα 160 εκατ. ευρώ. Σημαντική επίδραση ενδέχεται σε αυτό να έχει στην αύξηση αυτή και η ελληνική κοινότητα των ομογενών, αφού στην αύξηση των εισροών σημειώθηκε και από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που τριπλασίασαν και διπλασίασαν αντίστοιχα τις αγορές τους τη χρονιά που πέρασε, χώρες με έντονο το ελληνικό στοιχείο.