Επισήμως πια το ελληνικό πολιτικό σύστημα ξέρει ότι στον Δήμο Αθηναίων στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα έρθει εκ νέου αντιμέτωπο με μια απειλή που ρίζωσε εκεί το μακρινό 2010: ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Αθηναίων.

Παρότι οι συζητήσεις για μια πιθανή νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετώπιζε θεσμικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τον ίδιο τρόπο που συνέβη στις εθνικές εκλογές έγιναν εντός των κυβερνητικών κύκλων, τελικά δεν ευοδώθηκαν – με βάση ισχύοντα νόμο, τον οποίο επικαλέστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εφόσον ο Κασιδιάρης εκλεγεί, μπορεί να τεθεί σε αργία. Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, είναι κοινό συμπέρασμα από όλες τις πλευρές πως ο Κασιδιάρης επιδιώκει να κάνει για δεύτερη φορά αισθητή την παρουσία του στην πολιτική σκηνή μετά την είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή – του κόμματος που, με προεκλογική εκστρατεία δύο εβδομάδων, κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο με τη στήριξη του πρώην χρυσαυγίτη, έχοντας βουλευτές που αρέσκονται να τον υπερασπίζονται από το βήμα της Ολομέλειας, ακόμα και αν αυτό βρίσκει αντίθετο τον τυπικό αρχηγό του κόμματός τους. Η Αθήνα, την περασμένη δεκαετία, αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία ανέπτυξε, πριν ακόμα την έλευση της κρίσης, δράση σε γειτονιές του Κέντρου όπως ο Αγιος Παντελεήμονας. To 2010, στην αρχή της ανόδου της, η εγκληματική οργάνωση που δρούσε με τον μανδύα πολιτικού κόμματος κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές με τον Νίκο Μιχαλολιάκο υποψήφιο δήμαρχο της πρωτεύουσας – είχε λάβει 5,29% στον πρώτο γύρο, εκλέγοντας για πρώτη φορά για δεκαετίες δημοτικό σύμβουλο.

Το εφιαλτικό σενάριο θα ήταν ο Κασιδιάρης να διεκδικήσει με αξιώσεις να περάσει στον δεύτερο γύρο – κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται πως προκύπτει από το ιστορικό των συμμετοχών του ίδιου και του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της ΧΑ στην Αθήνα, το 2014, ο συνδυασμός υπό τον ίδιο τον Κασιδιάρη κατετάγη τέταρτος, με ποσοστό 16,12%, ενώ το 2019 ο Κασιδιάρης έφερε 10,54% στην Αθήνα. Τα ποσοστά ήταν μεν υψηλά – μεγαλύτερα από τα πανελλαδικά της Χρυσής Αυγής σε κάθε περίπτωση, ακόμα και όταν αυτή έμεινε εκτός Βουλής -, όμως ποτέ αρκετά για να τον κάνουν να θεωρηθεί φαβορί για τη δημαρχία της Αθήνας ή έστω για να αποτελεί έναν εκ των δύο αντιπάλων του δεύτερου γύρου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όσοι ανησυχούν για τον Κασιδιάρη δίνουν ιδιαίτερη έμφαση αφενός στο γεγονός ότι βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος (και θα μπορούσε να ζητήσει ειδική άδεια για την προεκλογική εκστρατεία, με δεδομένο ότι δεν του έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι) και αφετέρου στη θολή φάση στην οποία βρίσκονται τα κόμματα της Κεντροαριστεράς μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών και την καθυστερημένη ανακοίνωση των περισσότερων υποψηφιοτήτων για την πρωτεύουσα.

Αντιδράσεις από τους υποψήφιους δήμαρχους

 Οι υποψήφιοι δήμαρχοι αντέδρασαν ήδη στην ανακοίνωση Κασιδιάρη. Με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Κώστας Μπακογιάννης είχε τονίσει πως «το “μαύρο” δεν ταιριάζει στην Αθήνα», επισημαίνοντας πως το «μαύρο» εξαφανίζεται «όπου λύνεις προβλήματα». Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε πως «ο φασισμός στην Αθήνα έχει όνομα και επίθετο. Η υποκριτική στάση της κυβέρνησης και των συμμάχων της, που δεν φρόντισαν ή δεν ήθελαν να φροντίσουν να μην υπάρχει κανένα κενό για να τρυπώσουν οι ναζί στην πολιτική ζωή της χώρας, έδειξε τα όριά της» σχολίασε, ρίχνοντας τα βέλη του και προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. «Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις και η υποψηφιότητα του καταδικασμένου για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής αποτελούν ύβρη για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Αθήνας» ανέφερε σε δική του δήλωση ο Χάρης Δούκας, καλώντας τους Αθηναίους «να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην Ακροδεξιά και στον φασισμό στην κάλπη των δημοτικών εκλογών».