Σε εξέλιξη ήταν ως αργά χθες στο δικαστικό μέγαρο Χανίων οι απολογίες των εννέα συλληφθέντων εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που έκανε παράνομες τεκνοθεσίες και εμπορία βρεφών. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε τεκνοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Η απολογία

Οι κατηγορούμενοι έφταναν σταδιακά για να απολογηθούν σε δύο ανακριτές. Πρώτος στις 7 το πρωί έφτασε ο 73χρονος ιατρός ιδιοκτήτης της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εξω από το δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί πολίτες για να του εκφράσουν την υποστήριξή τους. Η απολογία του ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί και ακολούθησαν οι συγκατηγορούμενοί του. Ο συνήγορος του 73χρονου Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο πελάτης μου δεν γνωρίζει σχεδόν καμία από τις κοπέλες που εμφανίζονται ως θύματα. Οι ίδιες οι φερόμενες ως θύματα υπερασπίζουν τους κατηγορούμενους. Εχουμε δύο κακουργήματα τα οποία δεν προκύπτουν από πουθενά». Και πρόσθεσε: «Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν έχει βρεθεί ούτε ευρώ σε κανέναν λογαριασμό. Ο πελάτης μου είναι ένας υπάλληλος σε μια κλινική, ακριβοπληρωμένος, έχει μια εύπορη οικογένεια, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο… Εχουμε καταθέσει ένα πολύ αναλυτικό υπόμνημα. Δεν λάμβανε ο πελάτης μου τα ωάρια, αυτός τα πολλαπλασίαζε στο εργαστήριο».

Μέχρι 120.000 ευρώ

η ταρίφα

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. από τον Δεκέμβριο 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.

Επίσης, το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχει παυθεί από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.