Η οικονομική στήριξη των νοικοκυριών και, κυρίως, των νέων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς αμβλύνονται δημογραφικά προβλήματα και φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Ωστόσο, η στήριξη θα πρέπει να γίνεται στοχευμένα, ώστε να λαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Μ ε βάση τα στοιχεία των πρόσθετων προγραμμάτων στήριξης, όπως η επέκταση του Market Pass, του διπλού Youth Pass για νέους 18 και 19 ετών, αλλά και ο νέος γύρος του προγράμματος «Σπίτι μου», θα προκύψουν τουλάχιστον 2,8 εκατ. νέοι δικαιούχοι με το συνολικό ποσό της στήριξης να αγγίζει το μισό δισ. ευρώ.
Η αύξηση των δικαιούχων και η χρονική επέκταση δεν γίνεται οριζόντια. Για παράδειγμα, στο Market Pass θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2022 από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι που αύξησαν τα εισοδήματά τους θα κοπούν από τις νέες πληρωμές, ενώ άλλοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια, εντάσσοντας στον υπολογισμό το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή κάτι λογιστικό, το οποίο όμως άφηνε κάποιους εκτός των φθηνών στεγαστικών για νέους.
Παράλληλα, η αποφυγή οριζόντιων μέτρων παρατηρείται σε όλα τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται. Ενδεικτικά, διευκολύνεται η έκδοση σύνταξης με χρέη, αλλά κατόπιν ελέγχου των καταθέσεων και της περιουσίας.
Η πολιτεία και κάθε ανεπτυγμένη οικονομία έχουν χρέος να στηρίζουν όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και ειδικά τη νέα γενιά, χωρίς όμως να δημιουργούν καταφύγια για στρατηγικούς κακοπληρωτές.