Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης της παραλίας Γλυκά Νερά στα Σφακιά πραγματοποιήθηκε χθες νωρίς το πρωί από το Λιμενικό Χανίων και την ΟΠΚΕ υπό τον φόβο ενδεχόμενης κατολίσθησης.
Στη συγκεκριμένη παραλία απαγορεύτηκε η πρόσβαση για την 15η Αυγούστου τόσο από τα μονοπάτια όσο και από τη θάλασσα μέσω σκάφους, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 4,9 βαθμών που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Σούγιας Χανίων.
Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Χανίων απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους επισκέπτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να μην πλησιάζουν στα βράχια και στο βουνό καθώς σε περίπτωση μετασεισμού υπάρχει κίνδυνος πτώσης βράχων.
Στο παρελθόν, στην ίδια περιοχή, έχουν προκληθεί ατυχήματα από το φαινόμενο αποκόλλησης βράχων, ενώ και μια τουρίστρια από την Τσεχία είχε καταπλακωθεί το 2015 από βράχια με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.
Κλειστή η Σαμαριά
Εξαιτίας της συνεχιζόμενης μετασεισμικής ακολουθίας στην περιοχή, το Φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 18 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Μετά τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη ο 45χρονος ισπανός τουρίστας από την κατολίσθηση στο φαράγγι την Κυριακή, ο χώρος έχει παραμείνει κλειστός, έπειτα και από σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και της επιστημονικής ομάδας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, που παρακολουθεί την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας.
Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες περιπατητικές διαδρομές σε Ρέθυμνο και Χανιά, οι οποίες θα παραμείνουν και σήμερα κλειστές για το κοινό υπό τον φόβο κατολίσθησης.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας ικανοποιητική.
«Το φαινόμενο εξελίσσεται αρκετά ικανοποιητικά. Εχουν γίνει 4-5 σεισμοί μικρού μεγέθους. (…) Δεν μπορούμε να κάνουμε τεχνικά έργα μέσα στα φαράγγια. Θα ακυρώσουν τη φυσικότητά τους. Είναι τεχνικά δύσκολο και με μεγάλο κόστος» ανέφερε ο καθηγητής.
Στη ΜΕΘ ο ισπανός τουρίστας
Την ίδια ώρα, ο 45χρονος ισπανός τουρίστας μέχρι και χθες συνέχιζε να βρίσκεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων «Ο Αγιος Γεώργιος» ύστερα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, αφού ακρωτηριάστηκε το πόδι του από την πτώση των βράχων.
Παρά τον σοβαρό τραυματισμό του, η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται σταθερή.
Η άμεση επέμβαση της Δανάης Δημητριάδη, της 32χρονης αγροτικής γιατρού η οποία βρέθηκε κοντά του στον τόπο του ατυχήματος καταφέρνοντας να τον κρατήσει στη ζωή μέχρι να φτάσει το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, θεωρείται σωτήρια.
Ευρισκόμενη στη μέση του φαραγγιού της Σαμαριάς τη στιγμή του σεισμού, μόλις ενημερώθηκε για την ύπαρξη τραυματισμένου στον χώρο μέσω ασυρμάτου, έσπευσε άμεσα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. «Υπήρχε μια στιγμή κατά την οποία περπατούσα μόνη μου και προσπαθούσα να προσεγγίσω τον άνθρωπο.
Και σκεφτόμουν, “τι κάνω τώρα;
Είναι επικίνδυνο, μπορεί να γίνει μετασεισμός”. Τον προσεγγίζουμε. Ηταν ένας 45χρονος Ισπανός ήδη ακρωτηριασμένος, σε άλλη θέση αυτός, σε άλλη θέση το μέλος» ανέφερε η ίδια προσθέτοντας: «Εγώ έκανα αυτό το οποίο έπρεπε να κάνω, αυτό για το οποίο έχω εκπαιδευτεί, αυτό που σπούδασα, αυτό που μου έμαθαν.
Και ίσως με βρήκε έτοιμη η ώρα και από άποψη εκπαίδευσης και από άποψη ψυχής ώστε να κάνω αυτό που έκανα. Δεν έκανα κάτι παραπάνω θεραπευτικά από το να προσπαθήσω να τον κρατήσω στη ζωή».