Στις 12 Αυγούστου ο κροάτης πρόεδρος παρενέβη ευθέως στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης, «προειδοποιώντας» την Αθήνα πως θα ανοίξει «βεντέτα» με το Ζάγκρεμπ αν κρατήσει και τους 100 χούλιγκαν από τη χώρα του. Χθες επανήλθε.

«Δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου.

Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα», είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αντιμετωπίζει τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ «σαν παράσιτα». Αναρωτήθηκε δε «πόσοι Ελληνες έχουν συλληφθεί;»

Η απάντηση της Αθήνας ήταν σκληρή. Το υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος του εκπροσώπου του Στράτου Ευθυμίου, ανέφερε ότι «οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες», ενώ τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του έλληνα φιλάθλου».

Το ΥΠΕΞ υπενθύμισε στον κροάτη πρόεδρο αυτό που αμέσως διαμήνυσε στην κροατική πρωτεύουσα η ελληνική κυβέρνηση, πως, δηλαδή, «στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου».

Οπότε, «με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσοι βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα».

Αποστάσεις

Τον Ζόραν Μιλάνοβιτς, πάντως, άδειασε και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος – προτού κάνει έκκληση στις ελληνικές Αρχές «να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και η συντριπτική πλειοψηφία των κροατών πολιτών να απελαθούν στην Κροατία» – διευκρίνισε ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τρία σοβαρά εγκλήματα.

Ζήτησε μάλιστα από τους συμπολίτες του να θυμούνται ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των ελλήνων εισαγγελέων, όχι στης εκτελεστικής εξουσίας.

Η στάση της κροατικής κυβέρνησης είναι διαμετρικά αντίθετη με εκείνη του προέδρου της χώρας. Εξάλλου, την Κυριακή, μία μέρα μετά τις πρώτες προκλητικές δηλώσεις του τελευταίου, ο κροάτης υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Ράντμαν επικοινώνησε με τον έλληνα ομόλογό του προκειμένου να καταδικάσει τη συμμετοχή συμπατριωτών του στα επεισόδια και να εκφράσει την πίστη του πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα εξετάσει αντικειμενικά τα γεγονότα.