Μηδενική μία στις δύο δηλώσεις δείχνουν τα στοιχεία της Εφορίας περίπου δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις 31 Αυγούστου. Στο «ραντεβού» με την Εφορία έχει ήδη προσέλθει το 91% των υπόχρεων, ενώ εκκρεμούν ακόμα περίπου 600.000 δηλώσεις. Για το 16,27% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 353 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι στιγμής το 35% των φορολογουμένων έχει λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό. Οσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους στο τέλος του μηνός και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (Αυγούστου και Ιουλίου). Φέτος ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 δόσεις με την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παροχή έκπτωσης 3% έχει χαθεί για όσους δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέχρι το τέλος Ιουλίου. Συγκεκριμένα, για 2.101.984 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.453 ευρώ.
Η Scope στέλνει
σήμα αναβάθμισης
Προς ολοταχώς για αναβάθμιση πάει η Ελλάδα και η Scope Ratings σκιαγραφεί το χρονικό της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα έπειτα από 13 χρόνια. Ο Keith Mullin, επικεφαλής συγγραφέας της Scope Ratings, παίρνει συνέντευξη από τον Dennis Shen, επικεφαλής αναλυτή του οίκου για την Ελλάδα, σχετικά με το θεσμικό περιβάλλον, τις μεταρρυθμίσεις και τις προκλήσεις γύρω από την αξιολόγηση ΒΒΒ- που δίνει πλέον ο οίκος στην Ελλάδα. Η αναβάθμιση του οίκου στις 4 Αυγούστου, που σηματοδότησε την ανεπίσημη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική διαβάθμιση ύστερα από 13 χρόνια, θεωρείται προπομπός για τις επόμενες αξιολογήσεις που επίκεινται έως το τέλος του έτους και την επάνοδο του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα. Ο γερμανικός οίκος βρίσκεται «ένα βήμα» από το να λάβει την επίσημη έγκριση της ΕΚΤ κι έτσι οι αξιολογήσεις του δεν λαμβάνονται υπόψη από το ευρωσύστημα. Φιλοδοξεί να καταστεί η ευρωπαϊκή απάντηση (έχει καταθέσει σχετική αίτηση στην ΕΚΤ) στους τοπ τέσσερις οίκους (DBRS, S&P, Moody’s, Fitch), που είναι σήμερα αποδεκτοί και από το ευρωσύστημα ως εξωτερικοί οργανισμοί αξιολόγησης (ECAIs)
ΕΛΓΑ: επικαιροποίηση
του κανονισμού
Την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το φθινόπωρο. Για τον λόγο αυτόν ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου συγκεντρώνουν όλα τα μητρώα και καταγράφουν τα νέα προβλήματα, τις νέες ασθένειες, τους νέους κινδύνους, τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, ώστε ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα.
Ανοικτά Κέντρα
Εμπορίου
Εκατόν ογδόντα επτά καταστήματα στο κέντρο της Φλώρινας και ενενήντα στο Αμύνταιο θα αποτελούν τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (Open Malls) τα οποία θα έχουν εμπορική ταυτότητα και μέσα από ένα σύνολο παρεμβάσεων θα δώσουν οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, στη λειτουργικότητα, την αισθητική, καθώς και αρχιτεκτονική αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων των δύο πόλεων. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1.350.000 ευρώ, ωστόσο αυξήθηκε κατά 400.000 ευρώ διότι προστέθηκε και η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το έργο να έχει διαμορφωθεί σε έναν προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα αρχίσει η δημοπράτηση ώστε να ξεκινήσει το έργο. Η δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου αποσκοπεί στην ενίσχυση και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε μια πόλη και θα συντελέσει τόσο στην τόνωση της αγοράς, όσο και στη βελτίωση της επισκεψιμότητας και την τουριστική προβολή της πόλης.