Τι σχέση έχουν το σκουμπρί, ο σολομός και ο λιναρόσπορος με τη βαρηκοΐα; Καμία; Αντιθέτως, νέα δεδομένα δείχνουν ότι εκείνοι που καταναλώνουν μέσω της διατροφής τους μεγαλύτερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι πιθανόν να διατηρήσουν την καλή ακοή τους έως και τα βαθιά γεράματά τους.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στη Βοστώνη, τα χαμηλά επίπεδα DHA (ή αλλιώς εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ, που αποτελεί έναν εκ των βασικότερων εκπροσώπων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) συνδέονται με απώλεια ακοής στη μέση και την τρίτη ηλικία.
Αντιθέτως, και σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι μεσήλικοι και ηλικιωμένοι ενήλικοι με υψηλότερα επίπεδα DHA είχαν 8% έως 20% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ακοής που σχετίζονται με την ηλικία από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα.
Προστασία των κυττάρων.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η επιστημονική ομάδα συνέλεξε δεδομένα για περισσότερους από 115.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών, αντλώντας τις πληροφορίες από τη βρετανική βιοτράπεζα UK Biobank.
Τι διαπίστωσαν μετά την επεξεργασία των δεδομένων; Εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα DHA είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να μην αναφέρουν προβλήματα ακοής, σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα DHA.
Οσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα DHA είχαν επίσης 11% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν δυσκολία στην κατανόηση συνομιλιών όταν υπάρχει θόρυβος περιβάλλοντος σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα DHA.
Ομως, παρά τις σημαντικές αυτές παρατηρήσεις οι ειδικοί δεν έχουν διευκρινίσει εάν και μέσω ποιου μηχανισμού το DHA μπορεί να προστατεύσει την ακοή. Ωστόσο, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πιθανόν να συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων στο εσωτερικό αφτί ή να μειώνουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε δυνατούς θορύβους, χημικές ουσίες ή λοιμώξεις, προστατεύοντας έτσι από την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία.
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ίδιας μελέτης, Michael McBurney, ανώτερου επιστήμονα στο ερευνητικό ινστιτούτο South Dakota και καθηγητή του Τμήματος Ανθρώπινης Υγείας και Διατροφής στο πανεπιστήμιο του Guelph, «τα συμπεράσματα αυτά δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα υψηλά επίπεδα DHA εμποδίζουν την απώλεια ακοής, μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση».
Και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση, τα συγκεκριμένα ευρήματα εμπλουτίζουν τη λίστα με τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του DHA, στον ανθρώπινο οργανισμό με έμφαση στην προστασία που προσφέρουν από τις εκπτώσεις που σχετίζονται με τη γήρανση σε μια ποικιλία λειτουργιών του σώματος.
Ενα ακόμη σημαντικό ερώτημα είναι κατά πόσον τα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν να προσφέρουν την εικαζόμενη αυτή προστασία, παρ’ όλα αυτά πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί προς το παρόν να απαντηθεί με τεκμηριωμένα δεδομένα.
Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3.
Οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη τουλάχιστον250-500 mg από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ημερησίωςγια τους ενηλίκους, δεδομένου πως τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό είναι πολλά. Γι’ αυτό και επιμένουν πως είναι σημαντικό να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας τρόφιμα όπως το λινέλαιο, το σκουμπρί, τους σπόρους Chia, τα καρύδια, τον σολομό, τον γαύρο, τη ρέγγα και τις σαρδέλες.
Τα DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικό δομικό συστατικό του δέρματος και του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού. Επίσης, έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι το καλοκαίρι στην επιστημονική επιθεώρηση «Nutrients» έδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα DHA στο αίμα είχαν 49% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ έναντι εκείνων με χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών Λιπαρών Οξέων (FARI).
Εν τω μεταξύ, έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικά αποτελέσματα για ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου-2 και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ο ρόλος του DHA στη μείωση της καρδιακής νόσου είναι επίσης γνωστός, ενώ παράλληλα έρευνες διεξάγονται και για το κατά πόσο συμβάλλει στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας.