Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ιράν να σταματήσει να πουλάει οπλισμένα drones στη Ρωσία, τα οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και ανταλλακτικά για αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ως μέρος των συζητήσεων για μια ευρύτερη «συνεννόηση» μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για την αποκλιμάκωση της έντασης και τον περιορισμό μιας μακροχρόνιας πυρηνικής κρίσης, αποκάλυψαν χθες οι «Financial Times».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε το ζήτημα με το ισλαμικό καθεστώς σε έμμεσες συνομιλίες στο Κατάρ και το Ομάν φέτος. Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που οδήγησαν την Τεχεράνη να μεταφέρει τέσσερις ιρανοαμερικανούς πολίτες από φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με αξιωματούχο, η Τεχεράνη – η οποία αρνείται επίσημα ότι χρησιμοποιούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στην Ουκρανία από τους Ρώσους – είχε επανειλημμένα ζητήσει από τη Μόσχα να σταματήσει τη χρήση τους στη σύγκρουση, αλλά η Ουάσιγκτον θέλει «πιο συγκεκριμένα βήματα».
Ανταλλαγές κρατουμένων και άτυπες συμφωνίες
Μια επιτυχημένη ανταλλαγή κρατουμένων και οποιεσδήποτε πρόσθετες άτυπες συμφωνίες θα σηματοδοτούσαν την πρώτη σημαντική προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με το Ιράν έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια συνεχόμενων, έμμεσων συνομιλιών με το ιρανικό καθεστώς, στη διάρκεια των οποίων επιδιώχθηκε να αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία του 2015 την οποία είχε υπογράψει η Τεχεράνη με διεθνείς δυνάμεις.
Ο σάλος με τη δήλωση Γένσεν
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται ο σάλος από τη δήλωση του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ Στίαν Γένσεν, πως η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «εάν δεχθεί να παραχωρήσει στη Ρωσία μέρος των εδαφών που έχασε κατά τον πόλεμο».
Μιλώντας σε νορβηγικά μέσα ο επικεφαλής του γραφείου του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρόσθεσε ότι «το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση» και ότι το θέμα της εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί. «Δεν λέω ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί. Αλλά μπορεί να είναι μια πιθανή λύση» διευκρίνισε.
Ο συνεργάτης του Γενς Στόλτενμπεργκ με τις δηλώσεις του προκάλεσε αντιδράσεις, ωστόσο ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, φάνηκε να συμφωνεί δηλώνοντας ότι εάν η Ουκρανία συμφωνήσει να παραδώσει εδάφη της τότε «θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμα και το Κίεβο».«Γιατί; Η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα “δικά τους” εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα» είπε.
«Επιλογή ήττας της δημοκρατίας»
Με μακροσκελή ανάρτηση στο Twitter, ο σύμβουλος του Ζελένσκι Μιχαΐλ Ποντόλιακ έκανε λόγο για γελοία πρόταση και για σκόπιμη «επιλογή ήττας της δημοκρατίας». Εγραψε: «Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ;
Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές.
Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει; Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα.
Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας “κακής ειρήνης” μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν ατίμωση και πόλεμο. Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτική επιείκεια».