Μαζεύουν χρέη πριν από τη διαγραφή

Στο τέλος του έτους παραγράφονται βεβαιωμένα πρόστιμα έως και το 2018, γεγονός που έχει κινητοποιήσει τους ΟΤΑ, οι οποίοι επιχειρούν ένα ξεκαθάρισμα όλων των εκκρεμών υποθέσεων από το 2007 και μετά. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ενημερωθούν αρμοδίως οι οφειλέτες χρεών από απλήρωτες κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και άλλα τέλη, και εάν δεν προχωρήσουν στην αποπληρωμή ή τη ρύθμιση θα τους τα ζητήσει η Εφορία και όσο δεν πληρώνονται, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

«Δεν συνωμοτεί

η υφήλιος…»

Στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την αναγνώριση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μέσω του ανάρτησης στο TikTok. Συγκεκριμένα, ο Χατζηδάκης τόνισε ότι «Δεν συνωμοτεί η υφήλιος υπέρ της Ελληνικής Κυβέρνησης! Προσέξτε τι έχει γίνει τις τελευταίες μέρες: Δύο οίκοι αξιολόγησης (ο Γερμανικός και ο Γιαπωνέζικος) έδωσαν στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα. Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο μίλησε εξαιρετικά για την οικονομική μας πολιτική. Και η διεθνής επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley μιλάει επίσης πολύ θετικά για τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, σε ένα δρόμο Ευρώπης και κοινής λογικής».

Διασταύρωση δαπανών με τις ΔΕΚΟ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ζητήσει ήδη από φορείς και ΔΕΚΟ να αποστείλουν τους λογαριασμούς με τον αριθμό παροχής για κάθε επιτηδευματία με στόχο τη διασταύρωση των δαπανών που δηλώνουν. Οι υψηλοί λογαριασμοί αποτελούν διαχρονικό «πονοκέφαλο» για τις φορολογικές αρχές και – όπως φαίνεται – έφτασε η ώρα για να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό, το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι περισσότερες από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Ζητούν πτώχευση

και δεύτερη ευκαιρία

Πάνω από 5.300 φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις είχαν κάνει αίτηση για πτώχευση. Από αυτούς, οι 2.186 έχουν πάρει αριθμό για το δικαστήριο. Ο νέος Πτωχευτικός προβλέπει ότι όσοι δεν μπορούν να βρουν λύση είτε μέσω εξωδικαστικού είτε ως ευάλωτοι μπορούν να πτωχεύσουν ακόμα κι αν είναι φυσικά πρόσωπα. Με την πτώχευση λαμβάνεται ένα απαλλακτικό, σταματούν οι απαιτήσεις και οι διώξεις και ο πρώην υπερχρεωμένος μπορεί να κάνει νέο ξεκίνημα. Εάν έχει περιουσιακά στοιχεία, τότε αυτά ρευστοποιούνται μέχρι το ποσό της οφειλής. Εάν δεν επαρκούν για την οφειλή, ρευστοποιείται ό,τι υπάρχει και η υπόλοιπη οφειλή διαγράφεται. Εάν δεν υπάρχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, τότε παραμένει για ένα – δύο χρόνια σε ένα μητρώο και ο υπερχρεωμένος παίρνει το απαλλακτικό. Σε όλη αυτή τη διάρκεια και μετά το απαλλακτικό σταματούν οι απαιτήσεις από πιστωτές και κάθε μέτρο. Γι’ αυτό, το κομμάτι αυτό του Πτωχευτικού ονομάζεται και «Δεύτερη ευκαιρία».

Στην ουρά του

νόμου Κατσέλη

επί δεκαετία

Μέχρι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, εκκρεμούσαν από την προηγούμενη δεκαετία περίπου 47.000 υποθέσεις που είχαν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Με τον νέο Πτωχευτικό και με σειρά παρεμβάσεων επιτάχυνσης των διαδικασιών στη Δικαιοσύνη, ο αριθμός αυτός έχει πέσει στις 15.000 και σύντομα θα έχει μηδενιστεί. Από τις 47.000 υποθέσεις, οι 32.900 έχουν ήδη περάσει στις δικαστικές αίθουσες, όπου για το 42% απορρίφθηκε η προστασία. Κύρια αιτία ήταν ότι δεν πληρούσαν τους όρους για προστασία. Ολοι αυτοί που απορρίφθηκαν (πάνω από 12.000) είχαν το δικαίωμα και έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δηλαδή μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη που δεν μπορούσαν με τον νόμο Κατσέλη. Σχεδόν 20.000 κατάφεραν να ρυθμίσουν και να προστατεύσουν την κατοικία τους.