Με μια κίνηση που στόχο έχει να μπει θεσμικό «στοπ» στην υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων, ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός τομεάρχης Παναγιώτης Δουδωνής προανήγγειλε πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία που θα αποκλείει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές συνδυασμούς των οποίων η ηγεσία ασκείται από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
«Είναι αδιανόητο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παρακολουθεί αμέτοχη καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση να συνιστούν συνδυασμό δημοτικών εκλογών και ο επικεφαλής τους να κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο της Αθήνας, διατυμπανίζοντάς το μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε στη δήλωσή του ο πράσινος βουλευτής Επικρατείας, αποδίδοντας «αδικαιολόγητη καθυστέρηση από μεριάς του Μεγάρου Μαξίμου και σε εθνικό επίπεδο.
«Το πολιτικό σύστημα της χώρας δε μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες έρμαιο στα χέρια καταδικασμένων εγκληματιών», σχολίασε ο Δουδωνής, προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, επί της προηγούμενης και της σημερινής ηγεσίας, βρέθηκε «με συνέπεια, άτεγκτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στους νεοναζί εγκληματίες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαριλάου Τρικούπη προτίθεται να καταθέσει άμεσα τη σχετική ρύθμιση (καθώς ο χρόνος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων είναι συγκεκριμένος), ενώ για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας έγιναν και οι σχετικές γνωμοδοτικές επαφές με συνταγματολόγους.
Οι πιθανότητες, βέβαια, μια τέτοια ρύθμιση να περάσει δεν είναι πολλές, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη στάση της μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου (εφόσον εκλεγεί, ο καταδικασμένος πρώην χρυσαυγίτης θα τεθεί σε αργία), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνήσει και με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στις εθνικές εκλογές.
Κεντροαριστερό στίγμα
Επί της ουσίας, με αυτή την κίνηση, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλει να δώσει και ξεκάθαρο κεντροαριστερό στίγμα και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης – θεωρώντας τη μέχρι τέλους προσπάθεια για θεσμικό φραγμό στον Κασιδιάρη ως κομμάτι μιας ευρύτερης συνεπούς τακτικής απέναντι στην Ακροδεξιά, της οποίας η αρχή προσδιορίζεται χρονικά από την περίοδο της συγκυβέρνησης και τις κινήσεις που έγιναν από την τότε ηγεσία του κόμματος για τη δικαστική παραπομπή της Χρυσής Αυγής, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται πως το ΠΑΣΟΚ προβάλλει ως δύναμη «δημοκρατικής ευθύνης», τη στιγμή που η ΝΔ νομοθετεί κατά το δοκούν και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να προσεγγίσει προεκλογικά τους ψηφοφόρους της ΧΑ με τις σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Ιδεολογικός διαχωρισμός
Με τέτοιου είδους συμβολικές κινήσεις, στη Χαριλάου Τρικούπη διαχωρίζουν τη θέση τους από τους αντιπάλους τους, επαναφέροντας αφενός έναν ιδεολογικό διαχωρισμό με τη ΝΔ (απαραίτητο για να αναδειχθεί το κόμμα ως ο βασικός της αντίπαλος το επόμενο διάστημα) και επενδύοντας αφετέρου στην αντίστιξη με τη στάση που κρατά στο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, στην κεντροαριστερή οπτική, φέρεται απέναντι στην Ακροδεξιά όπως προτάσσει κάθε φορά το κομματικό του συμφέρον.
Ο συμβολισμός λειτουργεί ευεργετικά και για την αυτονομία του χώρου, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη τόσο στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και προς τις ευρωεκλογές, δηλαδή προς το τέλος του εκλογικού κύκλου που θα καθορίσει τους νέους συσχετισμούς ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα.
Και λειτουργεί, υπό μια έννοια, ως απάντηση και στα καλέσματα από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες που θα «έδειχναν» σε ένα τέτοιο μέλλον, όπως αυτό που έκανε ο Κώστας Ζαχαριάδης για τον δεύτερο γύρο του Δήμου Αθηναίων από το «Βήμα της Κυριακής».