Από προχθές που δημοσιοποιήθηκε η απόλυση του υπαλλήλου του Βρετανικού Μουσείου για την «απώλεια» ή «κλοπή» αρχαιοτήτων ένα από τα ερωτήματα στον ελληνικό Τύπο – αλλά όχι μόνο – ήταν εάν η εμπλοκή του συνδέεται με κειμήλια ελληνικού ενδιαφέροντος. Χθες λοιπόν έγινε γνωστή η ταυτότητα του στελέχους. Πρόκειται για τον 56χρονο Πίτερ Τζον Χιγκς, ο οποίος εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί 35 χρόνια και ήταν εκ των βασικών επιμελητών με ειδίκευση στην πτέρυγα που σχετίζεται με τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς και τη Μεσόγειο.

Ηταν μάλιστα υπεύθυνος για την επιλογή των 178 κειμηλίων – εκτός από δύο – για την περιοδεύουσα έκθεση «Ancient Greeks: athletes, warriors and heroes», όπως και συνεπιμελητής στον τόμο για τη Σικελία και την πολιτιστική κληρονομιά της, έκδοσης 2019.

Σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα, όπως της «Dasily Telegraph» και των «Times», o Xιγκς φέρεται να είναι το μέλος που έβγαζε προς πώληση ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στο eBay. Ο εμπειρογνώμονας που ανέλαβε την έρευνα είχε εντοπίσει τα χαμένα τότε αντικείμενα σε δημοπρασία, και το ανέφερε, αλλά παρά την πληροφορία, το 2020, δεν λήφθηκε καμία ενέργεια μέχρι πρότινος.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας του, δηλώνοντας ότι ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε, ενώ σχεδιάζονται νομικές ενέργειες εναντίον του. Τα αντικείμενα που λείπουν από τη συλλογή περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα, κομμάτια γυαλιού και ημιπολύτιμους λίθους που χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. μέχρι και τον 19ο αιώνα μ.Χ., και καταλάμβαναν μια «σημαντική χρονική περίοδο».

Ερευνα

Ανεξάρτητη έρευνα θα διεξαχθεί από τον πρώην έφορο του Μουσείου, Σερ Νάιτζελ Μπόρντμαν, και τη Λούσι Ντ’ Ορσί, επικεφαλής της Βρετανικής Αστυνομίας Μεταφορών. Ο Τζορτζ Οσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Εχουμε πλέον τρεις προτεραιότητες: Πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα. Δεύτερον, να μάθουμε αν κάτι θα μπορούσε να είχε γίνει για να σταματήσει αυτό που συνέβη. Και, τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με επένδυση σε αρχεία ασφάλειας και συλλογής, για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Αυτό το περιστατικό απλώς ενισχύει τη συζήτηση για τον επανασχεδιασμό του Μουσείου την οποία ξεκινήσαμε».

Ο 21χρονος γιος του Χιγκς, Γκρεγκ, σύμφωνα με τους «Times», δήλωσε βέβαιος για την αθωότητα του πατέρα του και ότι όλοι βιώνουν ένα «τεράστιο σοκ». «Δεν έχει κάνει τίποτε και δεν περνάει καθόλου καλά με όλη αυτή την κατάσταση. Εχασε τη δουλειά και τη φήμη του και δεν νομίζω ότι έγινε με δίκαιο τρόπο. Δεν μπορεί να είναι αυτός. Και δεν νομίζω ότι λείπουν όλα αυτά που αναφέρονται».