Οταν κυκλοφόρησαν τα πρωτοπόρα εμβόλια για την Covid-19 με την τεχνολογία mRNA, οι αντιδράσεις δεν ήταν μόνο θετικές. Ορισμένοι γιατροί (εντός ή εκτός εισαγωγικών), καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, αλλά και τουλάχιστον ένας πολιτικός αρχηγός, άρχισαν να διαδίδουν ότι τα εμβόλια έχουν σοβαρές παρενέργειες, ότι προκαλούν θρόμβους και καρκίνους, ότι τροποποιούν το DNA μας ή, αντιθέτως, ότι δεν είναι τίποτα άλλο από φυσιολογικός ορός. Με λίγα λόγια, ότι οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τους απλούς ανθρώπους ως πειραματόζωα.
Οι θεωρίες αυτές φυσικά διαψεύστηκαν στην πράξη και τα εμβόλια mRNA αποτέλεσαν τον αποφασιστικό παράγοντα που επέτρεψε στον πλανήτη να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η χρησιμοποίηση του αγγελιαφόρου RNA, του μορίου δηλαδή που μεταφέρει γενετικές πληροφορίες για την παρασκευή πρωτεϊνών, αποδεικνύεται κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών. Ηδη εδώ και μία δεκαετία δοκιμάζονται θεραπείες για ορισμένους τύπους καρκίνου που βασίζονται σε αυτή τη «συνταγή». Και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Οπως γράφουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η ίδια ιδέα βρίσκεται πίσω και από μια νέα επαναστατική θεραπεία γονιδιακής σίγασης που υπόσχεται όχι μόνο να σταματήσει, αλλά και να προλάβει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Αν όμως με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό χορηγείται στον οργανισμό συνθετικό mRNA που δίνει οδηγίες στα κύτταρα να παράγουν χιλιάδες αντίγραφα της πρωτεΐνης ακίδας της Covid, ώστε να αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ η παρεμβολή RNA «καθοδηγεί» το φυσικά παραγόμενο mRNA να εμποδίζει τα κύτταρα να παράγουν τοξικές πρωτεΐνες, ώστε να αναστέλλεται η προέλαση της νόσου. «Θα θεραπεύσουμε τελικά την άνοια», δηλώνει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής διευθυντής ερευνών στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ.
Η επιστήμη δεν είναι ασφαλώς απλή – ούτε εύκολα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Είναι όμως συναρπαστική. Και πολύτιμη. Οι πιο γοητευτικές στιγμές της δύσκολης περιόδου της πανδημίας ήταν τα καθημερινά ραντεβού με τον Σωτήρη Τσιόδρα που μας καθήλωναν μπροστά στην τηλεόραση. Και οι πιο θλιβερές στιγμές ήταν οι επιθέσεις που δέχονταν οι επιστήμονες από τους κάθε λογής «ψεκασμένους».
Τώρα που θα κληθούμε πάλι να χτίσουμε τις άμυνές μας μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, ας κρατήσουμε τις πρώτες και ας ξεχάσουμε τις δεύτερες.