Περίπου 900 μετανάστες, ανά ημέρα, προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα στο διάστημα 14-17 Αυγούστου! Μάλιστα, η Ελληνική Αστυνομία απέτρεψε συνολικά αυτό το διάστημα την είσοδο σε 2.720 μετανάστες. Ο παραπάνω αριθμός αποτυπώνει το ολοένα και αυξανόμενο κύμα μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζουν το φετινό καλοκαίρι οι Αρχές στον Εβρο αλλά και στο Αιγαίο. Από την αρχή του καλοκαιριού τα στοιχεία έδειχναν ότι φέτος τόσο τα νησιά όσο και τα χερσαία σύνορα θα δεχθούν μεγάλες πιέσεις. Κι αυτό τελικά αποδείχθηκε, αφού καθημερινά βάρκες φορτωμένες με πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στις ελληνικές ακτές, ενώ δεκάδες μετανάστες επιχειρούν να περάσουν από τα σύνορα του Εβρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι σε διαρκή και αυξημένη επαγρύπνηση το Λιμενικό και η Αστυνομία. Το Προσφυγικό και η αύξηση των ροών εξάλλου είχε αποτελέσει και θέμα συζήτησης στο ΚΥΣΕΑ στις αρχές Αυγούστου.

Συλλήψεις

από την ΕΛ.ΑΣ.

Ταυτόχρονα, πολλές είναι και οι συλλήψεις διακινητών προσφύγων και μεταναστών. Οπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., στο διάστημα 14-17 Αυγούστου προχώρησε σε 85 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στην περιοχή του Εβρου και 29 διακινητών παράτυπων μεταναστών σε όλη την ελληνική επικράτεια, με τους 12 εκ των συλληφθέντων στην περιοχή του Εβρου. Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα από 28 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου, η ΕΛ.ΑΣ. – στη Μακεδονία και τη Θράκη – είχε συλλάβει άλλους 58 διακινητές παράτυπων μεταναστών. Σημειώνεται ότι αρκετοί διακινητές προκειμένου να μεταφέρουν τους μετανάστες και να αποφύγουν τη σύλληψη οδηγούσαν ανάποδα στην Εγνατία Οδό αναπτύσσοντας ιλιγγιώδη ταχύτητα στα σήματα των αστυνομικών. Τελικά όμως τα οχήματα των διακινητών θα ακινητοποιούνται με καρφιά, αφού άναψε το πράσινο φως από την Εισαγγελία στην αστυνομία του Εβρου για τοποθέτηση ειδικών εμποδίων στον αυτοκινητόδρομο.

Η αύξηση στις μεταναστευτικές ροές πάντως καταγράφεται και στα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι αφίξεις στα νησιά αλλά και στον Εβρο τον Ιούλιο έφτασαν τις 3.273, όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ήταν 1.446. Ιδια εικόνα και τον Αύγουστο, όπου οι αφίξεις μέχρι και τις 13 του μήνα είχαν ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό που καταγράφηκε όλο τον Αύγουστο του 2022 (2.372 έναντι 2.159). Η αυξητική τάση είναι ιδιαιτέρως εμφανής στις ροές μέσω θαλάσσης, όπου το πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα καταγράφηκαν 1.923 αφίξεις, συγκριτικά με τις 1.477 του περσινού Αυγούστου.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη Frontex, η παράτυπη μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει σημειώσει αύξηση τους πρώτους έξι μήνες του 2023, η οποία συνεχίζεται, με τις περισσότερες αφίξεις να αφορούν τις διαδρομές της Μεσογείου. Βάσει, μάλιστα, των στοιχείων του Οργανισμού, στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 132.370 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αριθμός αυξημένος κατά 10% συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

Διάσωση 40 μεταναστών στη Λέσβο

Στο μεταξύ σχεδόν καθημερινά το Λιμενικό προχωράει στη διάσωση μεταναστών, αφού την ώρα που φτάνουν στις ελληνικές ακτές συνήθως οι διακινητές πετούν τις μηχανές στη θάλασσα ή καταστρέφουν τις βάρκες. Χθες το Λιμενικό προχώρησε στη διάσωση 40 μεταναστών ανοιχτά της Λέσβου. Ειδικότερα, φουσκωτή λέμβος που έπλεε ακυβέρνητη, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας, στη θαλάσσια περιοχή Τάρτι στον κόλπο της Γέρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, οι επιβαίνοντες στη λέμβο μόλις είδαν το περιπολικό σκάφος, πέταξαν τον κινητήρα στη θάλασσα και κατέστρεψαν τον αριστερό αεροθάλαμο. Το πλήρωμα του περιπολικού πλοίου του Λιμενικού τούς περισυνέλλεξε με ασφάλεια και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και ακολούθως στον χώρο καραντίνας ΚΥΤ Καρά Τεπέ «Μαυροβούνι».