Περισσότερα από 400.000 στρέμματα κάηκαν μέσα σε 3 ημέρες στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Εκτιμάται ότι 380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Εβρο, 30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη,12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία, 8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο, 5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά.

Οπως είναι επόμενο οι ταυτόχρονες εστίες τόσο στον Εβρο όσο και σε πολλές άλλες περιοχές έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τα πιθανά αίτια. «Είναι προφανές ότι όταν έχεις τόσο πολλά μέτωπα εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα.

Οι αρμόδιες αρχές να κάνουν το καλύτερο και ταχύτερο δυνατό και σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «στη διυπουργική σύσκεψη ήταν απαραίτητη προφανώς η συμμετοχή της ΕΥΠ». Οπως πρόσθεσε, «μέσα σε περίπου έναν μήνα ξεπεράσαμε τα χίλια μέτωπα. Θυμάμαι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε στις αρχές Αυγούστου, είχαμε φτάσει να είμαστε κοντά στα 700 μέτωπα μέσα σε τρεις εβδομάδες».

Kαι όλα αυτά ενώ ο συναγερμός για πιθανές νέες πυρκαγιές θα πρέπει να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

H Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ανέμους εντάσεως 6-7 μποφόρ σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και θερμοκρασίες 38-39 βαθμούς, συνθήκες δηλαδή που ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιών. Γι’ αυτό εξάλλου και σήμερα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε 18 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.