Οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιών θα συνεχιστούν και σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, όμως σε κάποιες περιοχές θα συνεχίσουν να είναι ισχυροί. Για παράδειγμα, στην Αττική η πρόγνωση είναι για ανέμους από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Σε ό,τι αφορά τη Μακεδονία και τη Θράκη, θα πνέουν άνεμοι εντάσεως 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στη νησιωτική χώρα τους 33 με 36 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή και μετά.

Οι πνευμονολόγοι

Την άμεση απομάκρυνση των πολιτών από τα σημεία των πυρκαγιών συστήνει η Ενωση Πνευμονολόγων Ελλάδας εξαιτίας των πολλαπλών μετώπων που έχουν ξεσπάσει στη χώρα μας. Στην περίπτωση, δε, που αυτό δεν είναι εφικτό, οι ειδικοί της Ενωσης συμβουλεύουν τους κατοίκους να παραμείνουν σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους, με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. «Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας» συμπληρώνουν.

Αναφορικά με τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, οι επιστήμονες συστήνουν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του. Τέλος, απευθύνουν έκκληση για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας.