Οι ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας βρήκαν πεδίο εφαρμογής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όταν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την άμεση εκκένωσή του. Μάλιστα, από το… συρτάρι βγήκε και το πρωτόκολλο δημιουργίας πλωτού νοσοκομείου, σενάριο που είχε επίσης διακινηθεί κατά την πρώτη κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, χωρίς όμως να καταστεί αναγκαία η υλοποίησή του.

Στο πλοίο, που μετατράπηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας, έλαβαν φροντίδα 70 συνολικά ασθενείς κατά τις πρώτες ώρες. Οι 50 εξ αυτών το επόμενο πρωί ταξίδεψαν εν πλω προς το νοσοκομείο της Καβάλας. Οι υπόλοιποι 20 και δεδομένου ότι η κατάσταση της υγείας τους ήταν επιβαρυμένη μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο.

Αντίστοιχα με λεωφορεία και με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν δεκάδες ακόμη νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία Καβάλας, Ξάνθης και Κομοτηνής. Δεν έλειψαν όμως και τα απρόοπτα που οι υγειονομικοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κατά τη διαδικασία της εκκένωσης. Ισως η πιο ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή μιας εγκύου γυναίκα, η οποία αποχώρησε τελευταία από το νοσοκομείο. Στο ασθενοφόρο που τη μετέφερε στο νοσοκομείο του Διδυμότειχου λάμβανε φροντίδα από γυναικολόγο και μαία, με αποτέλεσμα να γεννήσει το μωράκι της καθ’ οδόν. Πάντως και όπως διευκρίνισε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο δεν απειλήθηκε από τη φωτιά. Εντούτοις, ο καπνός και συνεπακόλουθα η περιβαλλοντική ρύπανση ήταν η αιτία που κρίθηκε σκόπιμη η εκκένωσή του. Ο ίδιος μαζί με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου βρίσκονταν στην Αλεξανδρούπολη από το βράδυ της Δευτέρας.