Προχθές, προτού ξεσπάσουν οι φωτιές στον Ασπρόπυργο, τη Φυλή και τα Καλύβια, ο Σωκράτης Φάμελλος διαπίστωσε πως «δυστυχώς οι χειρότερες προβλέψεις για την εξέλιξη των πυρκαγιών επιβεβαιώθηκαν». Και ανέφερε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «ακόμη περιμένουμε τον κ. Μητσοτάκη να δεχτεί να έρθει να συζητήσουμε στη Βουλή για να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη». Χθες, επανέλαβε το συριζαϊκό αίτημα. Εφόσον ικανοποιηθεί, βέβαια, οι αριστεροί θα έχουν προκαλέσει μια νέα συζήτηση για το Μάτι.

Φωτιά

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να του πει ότι είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην εξελιχθεί η φωτιά που απειλούσε την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα όπως εκείνη στη Νέα Αγχίαλο. Φαντάζομαι θα του το επισήμαναν κι άλλοι, μια και το φιάσκο με τις εκρήξεις πυρομαχικών στην επίλεκτη στρατιωτική μονάδα της Μαγνησίας είναι απ’ αυτά που θα συζητιούνται χρόνια μετά.

Αφήγημα

Μπορεί το όλον ΠΑΣΟΚ να μη φαίνεται πως βρίσκεται επί των επάλξεων τις όχι και τόσο ήσυχες μέρες του Αυγούστου, ο Θανάσης Γλαβίνας, ωστόσο, κάνει συνεχείς μιντιακές εμφανίσεις. Ας πούμε, χθες κατηγόρησε τη ΝΔ πως έχει υιοθετήσει ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο «οι φωτιές είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση περιττεύει». Μάλλον, βέβαια, δεν είχε ακούσει το πιο πρόσφατο αφήγημα που λανσάρουν ορισμένοι κυβερνητικοί, εκείνο που θέλει κάποιες πυρκαγιές να είναι αποτέλεσμα «υβριδικού πολέμου».

Εμπλοκή

Δεν άρεσαν στη Ράνια Σβίγκου όσα συμφώνησε ο Πρωθυπουργός με τον Ζελένσκι επειδή πιστεύει ότι έτσι η Ελλάδα εντείνει την άμεση στρατιωτική της εμπλοκή στον πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά, διακήρυξε πως το κόμμα της καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή – για να μη λέμε ότι δεν διαλέγει την πλευρά των αμυνόμενων. Για την ιστορία, πάντως, τώρα που οι διάφορες φράξιες του ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για τα δικά τους, ήταν εύκολο να το πει χωρίς να προκαλέσει εσωκομματικές γκρίνιες.