Οι επιτυχίες που σημείωσε η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – με την απελευθέρωση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων αιγιαλού και παραλίας από παράνομες κατασκευές και ξαπλώστρες ανά την επικράτεια και τη σύλληψη επιχειρηματιών που είχαν καταλάβει παράνομα τον δημόσιο χώρο – φαίνεται πως ενέπνευσαν τους πολίτες στα τουρκικά παράλια, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες διαδηλώνουν στις δημοφιλείς ακτές του Τσεσμέ, της Ντάτσα και του Αϊβαλιού διεκδικώντας κι εκείνοι την ελεύθερη πρόσβαση στις θάλασσές τους.
Με πολύχρωμα πανό στα χέρια, άνθρωποι όλων των ηλικιών βηματίζουν πάνω – κάτω σε παραλίες πνιγμένες από ξαπλώστρες και ομπρέλες, οι οποίες φτάνουν κατά παράβαση μια ανάσα από το θαλασσινό νερό, φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα όπως: «Οι ακτές δεν είναι του κεφαλαίου», «Δεν πετάμε πετσέτες, απλώνουμε τις πετσέτες μας και κάνουμε ηλιοθεραπεία», «Πάμε θάλασσα».
«Απευθύνουμε έκκληση»
Τουρκικά ΜΜΕ που καλύπτουν τις διαμαρτυρίες των πολιτών – αναφέροντας πως πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε από το ελληνικό νησί της Πάρου – φιλοξενούν φωνές ανθρώπων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην παραλία Σαρίμσακλι στο Αϊβαλί, μία από τις μεγαλύτερες στην Τουρκία, ακριβώς απέναντι από το νησί της Λέσβου.
«Είμαστε εδώ για να επιστήσουμε την προσοχή στην κατάσταση των ακτών, που είναι ο ζωτικός μας χώρος, για να αντιταχθούμε στον αποκλεισμό του κοινού από τις ακτές μέσω των παράνομων μισθώσεων. Παλιά μπορούσαμε να κολυμπήσουμε εύκολα στην παραλία Σαρίμσακλι, μήκους 8 χιλιομέτρων. Τώρα δεν υπάρχει ακτή που να μπορούμε να αγγίξουμε το νερό χωρίς να πληρώσουμε. Αυτή η περιοχή νοικιάστηκε σε ξενοδοχεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να ληφθεί υπόψη το δημόσιο συμφέρον. Επιχειρήσεις που δεν ελέγχονται σύμφωνα με τα μισθωτήρια συμβόλαιά τους, έχουν τοποθετήσει ξαπλώστρες – οι οποίες θα πρέπει να βρίσκονται σε κάποια απόσταση από το νερό – σχεδόν μέσα στη θάλασσα και δεν υπάρχει τρόπος να περάσουν οι άνθρωποι. Απευθύνουμε έκκληση. Αυτού του είδους οι παράνομες πρακτικές στις ακτές θα πρέπει να επιθεωρηθούν το συντομότερο δυνατό. Ολες οι παραλίες μας πρέπει να απελευθερωθούν από την κατάληψη ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων και να ανοίξουν για τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, το κοινό», αναφέρουν οι διαμαρτυρόμενοι από τις πλαζ στο Αϊβαλί.
Ενα φαινόμενο παμμεσογειακό
«Ελα! Δεν το πιστεύω! Πρώτη φορά το ακούω! Αυτό είναι τρομερά ενδιαφέρον!», λέει στα ΝΕΑ, ξεσπώντας σε γέλια χαράς, ο Σταύρος Στέλλας, ένας εκ των πρωτεργατών της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, όταν ενημερώνεται μέσα από τη συνομιλία μας για την εξάπλωση του ελληνικού κινήματος απελευθέρωσης ακτών και στη γειτονική χώρα.
«Αρα έχουμε ένα φαινόμενο παμμεσογειακό, γιατί το πρόβλημα αυτό υπάρχει και στην Ιταλία σε μεγάλο βαθμό και στην Ισπανία. Καλωσορίζουμε τους γείτονες σε αυτόν τον αγώνα. Δεν είχαμε καμία επικοινωνία μαζί τους αλλά φαντάζομαι πως επειδή όλη αυτή η κίνηση που ξεκίνησε από εδώ, από ένα μικρό ελληνικό νησί, καλύφθηκε πανευρωπαϊκά από τα ΜΜΕ, οι κάτοικοι της Τουρκίας θα έλαβαν τα αντίστοιχα ερεθίσματα. Οι ανάγκες δημιουργούν τα κινήματα. Προφανώς, και εκεί υπάρχει η ίδια ανάγκη. Αυτό το ξεχείλωμα της επιχειρηματικότητας που αφορά μια ασύστολη εκμετάλλευση των πόρων βλέπουμε τελικά πως ευαισθητοποιεί όλους τους πολίτες που νοιάζονται για τα δημόσια αγαθά», σημειώνει ο 67χρονος συνταξιούχος οικονομολόγος, κάτοικος Μαρπήσσης Πάρου.
Ο ίδιος, μάλιστα, έχει να δώσει και μια συμβουλή στα μέλη του τουρκικού κινήματος για ελεύθερες παραλίες που ίσως διαβάσουν τα λόγια του: «Θα τους έλεγα να έχουν επιμονή, να χρησιμοποιήσουν τις διεξόδους που δίνει ο νόμος και να προσπαθήσουν να έχουν μια πολύ καλή τεκμηρίωση. Με λίγα λόγια, να είναι μεθοδικοί σε ό,τι διεκδικούν. Βλέπουμε πως είναι κοινή η μοίρα των λαών μας, μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και σε οικονομική και σε γεωπολιτική βάση. Θυμόμαστε εξάλλου πόσο κοντά έφερε τις δύο χώρες και το θέμα των σεισμών».