Δραματική ήταν και χθες η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη, αφού το πύρινο μέτωπο συνέχιζε να καίει για πέμπτη συνεχή ημέρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ξανά μεγάλη μάχη για να την περιορίσουν. Ειδικότερα, η φωτιά που από προχθές έκαιγε στην Κίρκη και στη Συκορράχη κινήθηκε προς την περιοχή της Αύρας. Επιπλέον, ένα άλλο μέτωπο πυρκαγιάς προερχόμενο από τη Δαδιά είχε κατεύθυνση προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου μήνυμα του 112 εστάλη γύρω στις 2 μ.μ. στους κατοίκους των περιοχών Κοίλα και Μελία στον Εβρο προκειμένου να απομακρυνθούν προς τις Φέρες. Χθες το πρωί στο μεταξύ, το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης και με στόχο να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς της Δαδιάς προς τα δυτικά, και συγκεκριμένα προς τη Λεπτοκαρυά, αποφάσισε την υιοθέτηση της πρότασης του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης για επέμβαση από τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα σε συνεργασία με υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος της Αισύμης στο Σανιδοχώρι. Πάντως η μικρή μείωση της έντασης των ανέμων, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς το προηγούμενο Σάββατο, διήρκεσε μόνο λίγες ώρες, εξέλιξη που δυστυχώς δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Χωρίς ρεύμα και νερό

Μάλιστα η μεγάλη πυρκαγιά που καίει στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης από το Σάββατο έχει προκαλέσει και βλάβες τόσο στην ηλεκτροδότηση όσο και στην υδροδότηση ορισμένων οικισμών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημόσιας εταιρείας ύδρευσης, πραγματοποιούνται εργασίες τοποθέτησης γεννητριών για τη λειτουργία γεωτρήσεων. «Η ποσότητα των γεννητριών που απαιτείται είναι μεγάλη και έχει ζητηθεί βοήθεια από δημόσιους φορείς και τις ΕΔΕΥΑ και ΚΕΔΕ για τη συνδρομή τους σε εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό. Ολη η ευρύτερη περιοχή είναι σε κίνδυνο και ο εξοπλισμός όλων των φορέων συγκεκριμένος και απαραίτητος παντού. Απαιτείται χρόνος τόσο για τη μεταφορά από τη μία γεώτρηση στην άλλη των γεννητριών, για τον εφοδιασμό με καύσιμη ύλη και για τη σύνδεσή τους» σημειώνεται. Η άμεση επέμβαση όμως δεν είναι πάντα δυνατή σε περιοχές που φλέγονται.

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα, το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης επανήλθε στην κανονική και πλήρη λειτουργία του συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Είχε προηγηθεί σύσκεψη, παρουσία του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρη Τσαλικάκη. Το νοσοκομείο είχε εκκενωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης. Την ίδια ώρα, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές τόσο στο ζωικό κεφάλαιο όσο και στις καλλιέργειες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΕΛΓΑ από τη φωτιά έχουν καεί 1.200 κυψέλες, 910 μικρόσωμα ζώα (στην πλειονότητά τους κατσίκια και πρόβατα), 30 αρνάκια, οκτώ αγελάδες και πάνω από 50 ποιμνιοστάσια. Επίσης, μεγάλες είναι οι ζημιές σε υποδομές, δηλαδή σε αποθήκες και σε αγροτικό εξοπλισμό και μηχανήματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις (ΑΠΕ-ΜΠΕ) του προϊσταμένου του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, Δημήτρη Πανταζή, «πρόκειται για τεράστια καταστροφή». Σε ό,τι αφορά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή, ανέφερε πως οι καμένες εκτάσεις εκτιμώνται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ υπενθύμισε ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά, μεταξύ άλλων τις Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και προς την περιοχή των Φερών, καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα, μέντα, τριφύλλι.