ΑΑΔΕ: στο στόχαστρο όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια και στο επίκεντρο βρίσκονται υποθέσεις του 2017 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους. Ελεγκτές των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων έχουν λάβει εντολή να στείλουν φέτος τουλάχιστον 15.000 καταλογισμούς με φόρους «κατ’ εκτίμηση». Η φορολογική διοίκηση θα υπολογίσει τον φόρο με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της και σύμφωνα με τις οδηγίες θα ελεγχθούν τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης κ.λπ. Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση προκύπτει φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης και ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.
Οι απάτες μας έκαναν προσεκτικούς
Καθώς όλο και νέα κρούσματα απάτης στις τραπεζικές συναλλαγές καταγγέλλονται οι Ελληνες γίνονται πολύ πιο προσεκτικοί για να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Σύμφωνα με έρευνα επτά στους δέκα Ελληνες δηλώνουν ότι ελέγχουν τις πιστωτικές τους κάρτες και τις τραπεζικές τους συναλλαγές για ύποπτες κινήσεις. Μάλιστα οι άνω των 55 ετών είναι οι πλέον επιφυλακτικοί με το 88% να ελέγχει κινήσεις και συναλλαγές συχνά. Ζητούν μάλιστα περισσότερες εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωση από θεσμικούς φορείς σε σχέση με τις απάτες και τις υποκλοπές δεδομένων με πάνω από τους μισούς να λένε ότι προσέχουν ιδιαίτερα να μην είναι δημόσια τα προσωπικά τους στοιχεία. Αλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αύξηση παρουσίασαν οι ηλεκτρονικές απάτες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2022, καθώς σύμφωνα με την ΤτΕ μέσω συναλλαγών με κάρτες πληρωμών «έκαναν φτερά» 16,2 εκατ. ευρώ έναντι 13,4 εκατ. ευρώ το 2021.
Αϋλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες
Σε λειτουργία πρόκειται να τεθεί σήμερα το North Evia Pass 2023 μέσω του vouchers.gov.gr. Το πρόγραμμα αφορά άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι 30-11-2023 για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές. Ειδικότερα, πρόκειται να εκδοθούν 3.050 κάρτες των 100 ευρώ για τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και 3.500 κάρτες των 150 ευρώ για τον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας.
Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων από την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023.
Λήγει η διορία της ΕΕ σε Google, Twitter και Facebook
Λήγει σήμερα η διορία που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε 19 μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης ώστε να τηρούν τους νέους κανόνες ελέγχου περιεχομένου, και οι Big Tech καλούνται να συμμορφωθούν έπειτα από τέσσερις μήνες από τη σχετική εξαγγελία. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, καθώς το νέο ψηφιακό κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ ξεκινάει, η Google, το Χ/Twitter και το Facebook θα υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο, ενώ υπάρχουν και αντιρρησίες όπως η Amazon και η Zalando που έχουν ήδη μηνύσει τις Βρυξέλλες για τις νέες απαιτήσεις. Ηδη η Google ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις πληροφορίες που παρέχει σχετικά με τις διαφημίσεις που στοχεύουν τους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπλέον, διευρύνει την πρόσβαση σε δεδομένα για τρίτους ερευνητές που μελετούν τους συστηματικούς κινδύνους περιεχομένου στην περιοχή. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος από μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στη συμμόρφωση με τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (DSA).