Πυρετός διαδοχής επικρατεί σε μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο. Η Morgan Stanley εξετάζει αυτό το διάστημα το ποιος θα αναλάβει τα ηνία από τον πολύ πετυχημένο διευθύνοντα σύμβουλο Τζέιμς Γκόρμαν, ο οποίος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες.
Ως βασικότεροι υποψήφιοι προβάλλουν τρία στελέχη της τράπεζας, ο Τεντ Πικ, ο Αντι Σάπερσταϊν και ο Νταν Σίμκοβιτς, με τον 65χρονο Γκόρμαν να θέλει η διαδικασία διαδοχής να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται. Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κούρσες διαδοχής σε ολόκληρη τη Γουόλ Στριτ λόγω της τεράστιας ισχύος που διατηρεί η Morgan Stanley στις αγορές.
Ο Γκόρμαν διευθύνει τον κολοσσό της Wall Street από το 2010 και ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα παραιτηθεί εντός ενός έτους, πυροδοτώντας εικασίες για το ποιο στέλεχος θα επιλεχθεί για να τον διαδεχθεί.
Τα μέλη του συμβουλίου της τράπεζας έχουν ήδη εξετάσει το θέμα σε συνάντηση στο Λονδίνο τον Ιούλιο, ενώ αναμένονται καινούργιες συσκέψεις για τη διαδοχή στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σύμφωνα με πηγές του Reuters που δεν κατονομάζονται.
Οι Τεντ Πικ και Αντι Σάπερσταϊν είναι και οι δύο πρόεδροι της Morgan Stanley και θεωρείται ότι προηγούνται για να λάβουν το χρίσμα του διευθύνοντος συμβούλου. Ο Πικ φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχει ένα μικρό προβάδισμα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Ο Σίμκοβιτς είναι επικεφαλής διαχείρισης επενδύσεων της εταιρείας και διατηρεί κι αυτός επίσης πιθανότητες να αναλάβει το κορυφαίο αυτό πόστο, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.
Αυτό που θέλει να πετύχει τώρα ο Γκόρμαν είναι, μετά την ανακήρυξη του νέου CEO, να μην υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στην υπόλοιπη διοίκηση της επενδυτικής τράπεζας και να μην αποχωρήσουν στελέχη λόγω δυσαρέσκειας, όπως γίνεται σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις.
Συνήθως οι φιναλίστ για τόσο υψηλές θέσεις αποχωρούν αμέσως από την εταιρεία εάν τελικά δεν λάβουν το χρίσμα, όπως κάνουν και στενοί συνεργάτες τους και άλλοι εργαζόμενοι με πολλά χρόνια συνήθως προϋπηρεσίας που δεν θέλουν να ζήσουν τσουνάμι από επερχόμενες αλλαγές λόγω αλλαγής διοίκησης.
«Η Wall Street είχε μια ιστορία που δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο» – να υπάρχει ομαλή διαδοχή – είπε ο Γκόρμαν τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι τώρα θα ήθελε να δει αυτό να αλλάζει.
Η εταιρεία, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στη Γουόλ Στριτ και όχι μόνο, έχει αποτελέσει στο παρελθόν επίκεντρο πολλών εσωτερικών μαχών για κυριαρχία. Αυτό είχε γίνει για παράδειγμα το 2006 λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ο Γκόρμαν, λένε πληροφορίες του Μπλούμπεργκ. Τέτοιες κόντρες μπορούν να αποβούν τελικά επιβλαβείς για τους μετόχους, που είναι και το κύριο μέλημα αυτών των εταιρειών.
Συγκρούσεις
Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η Goldman Sachs στην οποία φέρεται ότι υπήρξαν πολλές εσωτερικές συγκρούσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντέιβιντ Σάλομον.
Την ίδια στιγμή ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase και ο Μπράιαν Μοϊνίχαν της Bank of America έχουν εδώ και καιρό αποφύγει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους σχετικά με το ποιοι θα τους διαδεχθούν, παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή αναμένεται να αποχωρήσουν από τα υψηλόβαθμα πόστα τους στα οποία έχουν παραμείνει πάνω από είκοσι χρόνια.
Στην ίδια τη Morgan Stanley, το 2005 κορυφώθηκαν παρατεταμένες τριβές μετά τον διορισμό του Φίλιπ Πουρσέλ ως διευθύνοντος συμβούλου με αποτέλεσμα να χάσει ο ίδιος τη θέση του.