Συνηθίζουμε, όταν γίνονται κληρώσεις για τον καταρτισμό των ομίλων στις πάσης φύσης διοργανώσεις, να κάνουμε εκτιμήσεις για τον βαθμό δυσκολίας τους. Ομως η χρονική απόσταση από την έναρξη των διοργανώσεων δεν μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τα σωστά κριτήρια.

Οταν φτάνει η ώρα του τζάμπολ, η εικόνα γίνεται πολύ πιο καθαρή. Ετσι, μπορούμε πλέον να υποστηρίξουμε με ασφάλεια ότι η κλήρωση της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ειδικά το πρόγραμμα των αγώνων είναι ευνοϊκά για την Εθνική μας ομάδα. Διότι της δίνουν χρόνο να προσαρμοστεί στην απουσία του Ντίνου Μήτογλου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ότι τραυματίστηκε ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού και θα απουσιάσει από το Μουντομπάσκετ, αλλά η χρονική συγκυρία που αυτό συνέβη. Στην τελευταία προπόνηση πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Ο Δημήτρης Ιτούδης είχε καταστρώσει όλα τα αγωνιστικά πλάνα του με τον Μήτογλου σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή η συγκεκριμένη ομάδα με τα δεδομένα προβλήματα είχε μάθει να παίζει στη διάρκεια της προετοιμασίας με τον Μήτογλου ως ένα από τα πρώτα βιολιά της. Και ξαφνικά όλα αυτά έπρεπε να ανατραπούν 24 ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ.

Χρόνος για προπονήσεις πλέον δεν υπάρχει, επομένως ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέσα από τους αγώνες. Γι’ αυτό ήταν πολύ καλό που η Ελλάδα έπαιξε πρώτα με την Ιορδανία, την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, έναν αντίπαλο σαφώς υποδεέστερο από την Εθνική μας. Ο Ιτούδης είχε την ευκαιρία να δει στην πράξη τα εναλλακτικά πλάνα του και οι παίκτες να τα εφαρμόσουν και να αρχίσουν να τα συνηθίζουν χωρίς κόστος. Η νίκη ήρθε χωρίς πολλά ζόρια.

Η προσαρμογή στις συνθήκες που διαμόρφωσε η απουσία του Μήτογλου θα συνεχιστεί και σήμερα κόντρα στους Αμερικανούς. Σ’ ένα παιχνίδι που κανείς δεν περιμένει από την Εθνική να το κερδίσει, ούτε θα της κοστίσει κάτι αν το χάσει, άρα προσφέρεται κι αυτό για δοκιμές. Κι έτσι, μετά από 80 αγωνιστικά λεπτά, η ελληνική ομάδα θα πάει μεθαύριο να παίξει με τη Νέα Ζηλανδία στον «τελικό»

για την πρόκριση (εφόσον ηττηθεί σήμερα από τις ΗΠΑ) έχοντας βρει εκ νέου τα πατήματά της. Φανταστείτε να έπαιζε προχθές με τη Νέα Ζηλανδία…

Για το μετά, βλέπουμε… Ετσι κι αλλιώς ο αγώνας με την Ιορδανία δεν προσφέρεται για συμπεράσματα.